OBJAVLJENI REZULTATI / Državnu maturu pao svaki treći učenik: Najveći problem je bio jedan predmet, a evo koliko je ispita riješeno 100%

Image
Foto: Zeljko Lukunic/Pixsell

Na maturi je ukupno polagano 139.160 ispita, a maturanti su u prosjeku pisali četiri ispita

18.7.2022.
14:00
Zeljko Lukunic/Pixsell
VOYO logo

Prema rezultatima državne mature, koje je predstavio ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović, nešto više od 30 posto učenika završenih srednjih škola palo je državnu maturu. Među njima je bilo 4469 iz strukovnih škola (29,5 posto) i 223 iz gimnazija (2,2 posto).

Rezultat je nešto bolji nego prošle godine, kada je ispite palo oko 35 posto maturanata. Državnu maturu ove je godine polagalo oko 28.500 učenika, među kojima oko 10.000 tisuća gimnazijalaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva tri obavezna maturalna ispita palo je petero gimnazijalaca i 325 strukovnjaka, dva obavezna ispita palo je 12 maturanata te 1177 učenika strukovnih škola, a ostali su pali jedan ispit. Gimnazijalci su imali probleme s ispitom iz matematike pa ga 154 učenika nisu uspjela položiti.

Barem jednu negativnu ocjenu iz svih predmeta koje su polagali, uključujući izborne, ima 1506 gimnazijalaca (15 posto) te 6361 učenik strukovne škole, njih 42 posto. Pet posto kandidata predalo je prazan list iz eseja (1284), dok ih ukupno deset posto (2685) ima nula bodova iz eseja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BOLJE OD OČEKIVANOG /

Poznati rezultati Državne mature; maturanti najviše iznenađeni web stranicom

Image
BOLJE OD OČEKIVANOG /

Poznati rezultati Državne mature; maturanti najviše iznenađeni web stranicom

Bolji rezultati iz gotovo svih obveznih ispita

U odnosu na prošlu godinu, maturanti su bolje napisali sve obavezne ispite, osim matematike na osnovnoj razini, ali ocjene iz mature i dalje su u raskoraku sa zaključnim ocjenama iz škola. Iz hrvatskog jezika na višoj razini znanja ostvaren je prosjek ocjena 3,2, a na osnovnoj razini 2,5. Prosjek iz matematike je 3,1 za višu razinu, a tek 2,2 za nižu.

Najbolje riješen obavezni ispit je iz engleskog, s prosječnom ocjenom 4,1 na višoj, odnosno 3,4 na nižoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nizu izbornih predmeta maturanti su postigli prosječnu ocjenu tri, no ispit iz prirode i gospodarstva riješili su za 2,2, informatike za 2,6, a iz likovne umjetnosti imaju prosjek od 2,8, baš kao i iz kemije i biologije. Prosječna ocjena iz ispita povijesti je 2,7, iz fizike 2,5, a psihologije 3,1.

Tko je sve točno riješio?

Sto posto su riješena 332 ispita, što je najviše dosad, dok deset pristupnika ima sve bodove iz dva ispita. Petero učenika ima sto posto bodova iz matematike na višoj razini i fizike, a samo dva kandidata uspjela su za ocjenu 5,0 riješiti testove iz matematike (A) i engleskog (A razina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na maturi je ukupno polagano 139.160 ispita, a maturanti su u prosjeku pisali četiri ispita te da je povećan udio učenika koji su birali ispit iz matematike na višoj razini znanja. Ove godine takvih je 40 posto, ranije između 33 i 35 posto.

Dok je prošle godine oko tri posto kandidata podnijelo žalbe na ispite, ove godine je to bilo za postotak manje te je Nacionalnom centru pristiglo 2837 žalbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo