BOLJE OD OČEKIVANOG / Poznati rezultati Državne mature; maturanti najviše iznenađeni web stranicom

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Filipović smatra da je takvim rezultatima u velikoj mjeri pridonijela činjenica da su učenici upravo zbog svih tih nedostataka koje su imali još ozbiljnije pristupili pripremi za ispite

11.7.2022.
15:03
Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

Maturanti su u ponedjeljak doznali kakav su rezultat ostvarili na Državnoj maturi, a po ocjeni ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinka Filipovića oni su zadovoljavajući ili čak i bolji nego u prošlim godinama. Ispitima Državne mature u ljetnom roku, koji je održan od 31. svibnja do 27. lipnja, pristupio je ukupno 28.451 učenik, a pisali su ukupno 107.915 ispita.

"Uzimajući u obzir činjenicu da ovogodišnji maturanti iza sebe imaju tri godine pandemije, potrese u Zagrebu i Banovini, štrajk prosvjetara, što je sve pridonijelo tome da su ovogodišnji maturanti puno dana nastave imali izvan učionice, a opće je poznato da online nastava ni na koji način ne može nadomjestiti nastavu u živo, smatram da su rezultati zadovoljavajući, čak i iznenađujući u nekim predmetima", rekao je Hini ravnatelj NCVVO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nedostataka se još ozbiljnije pripremali

Filipović smatra da je takvim rezultatima u velikoj mjeri pridonijela činjenica da su učenici upravo zbog svih tih nedostataka koje su imali, još ozbiljnije pristupili pripremi za ispite. "Tome su u velikoj mjeri pridonijeli i njihovi nastavnici, a u konačnici i probni ispiti imali su upravo za cilj nadomjestiti sve te nedostatke jer su se učenici kroz probne ispite dva mjeseca prije ljetnog roka mogli upoznati i sa sadržajem i sa strukturom i s procedurom pisanja ispita", ističe Filipović.

Učenici su, dodaje, imali dva mjeseca da uvide gdje su im nedostaci i što još treba popraviti do pisanja ispita na ljetnom roku. Sve je to, objašnjava, rezultiralo time da su ove godine u nekim predmetima rezultati ispita bili i bolji nego u prethodnim. Primjerice, u engleskom jeziku učenici su postigli bolje rezultate i na osnovnoj i na višoj razini, na hrvatskom su bolji rezultati na osnovnoj, a nešto lošiji na višoj razini, dok su u matematici rezultati bolji na višoj razini, a nešto lošiji na osnovnoj razini, navodi ravnatelj NCVVO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OD 31. SVIBNJA DO 27. LIPNJA /

Počinje državna matura, a trajat će pet tjedana: Prijavljeno gotovo 30 tisuća maturanata

Image
OD 31. SVIBNJA DO 27. LIPNJA /

Počinje državna matura, a trajat će pet tjedana: Prijavljeno gotovo 30 tisuća maturanata

Lošiji rezultati tek u fizici i PiG-u

Bolje su rezultate učenici postigli i u izbornim predmetima poput kemije, biologije, psihologije, povijesti i geografije, a nešto su lošiji rezultati ostvareni u fizici te politici i gospodarstvu. Maturanti nezadovoljni danas objavljenim privremenim rezultatima do 13. lipnja mogu uložiti prigovor.

"Rezultati su privremeni, a na temelju iskustva prethodnih godina, očekujemo oko 4000 prigovora", kaže Filipović. Prigovore će najprije rješavati prvostupanjsko povjerenstvo, a bude li žalbi na njihove odluke, razmatrat će ih drugostupanjsko povjerenstvo, dodaje.  Konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi nezadovoljni postignutim uspjehom

No lako moguće da će prigovora biti više "Nas dosta ima 9 bodova pa bi se trebali žaliti, jer koronavirus, eksperimentalna generacija…", požalio se na Facebooku jedan maturant. Inače, mnogo je maturanata nezadovoljno svojim rezultatima, pa tako u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. budući studenti dijele svoja iskustva, šale se, ironični su…

"Jel' mogu na PMF ak' na B razini imam 30 posto iz matematike?", našalio se jedan od članova grupe. "Samo da pitam, šta se pije?", pita druga korisnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranica prava zvijezda procesa

Image
Foto: Screenshot

No maturante je, kako piše RTL.hr.  najviše iznenadila sama stranica  Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje. Prošlih godina, kao i mnoge internetske stranice državnih institucija, stranica je redovito padala pod navalom  odmah po objavi rezultata.

Tako su i ove godine maturanti šaljivo pristupili situaciji i već se ranije krenuli pripremati na potencijalnu nervozu, živčane slomove, udaranje po tipkovnici… "Do 13 najbolje uzeti dva diazepama, zaspati, probuditi se na vrijeme i znat' na čemu si", napisala je jedna maturantica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, stranica se ove godine nije srušila i maturanti su svojim rezultatima mogli pristupiti odmah po njihovu objavljivanju. 

A osim što su doznali rezultate mature, maturanti su doznali i kako stoje na preliminarnim rang-listama upisa na fakultete. Maturanti ipak, moraju imati na umu - te liste nisu konačne. Dakle poredak se još može mijenjati, budući da je još uvijek moguće prijavljivati i odjavljivati fakultete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačne rang liste upisa na studijske programe biti će dostupne 18. srpnja iza 15 sati. Neki će maturanti tada zaista odahnuti, druge čekaju jesenski rokovi a sve, nakon praznika, čekaju nove pobjede i nove obaveze.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo