OBITELJ IZ FRANCUSKE PRESELILA U SLAVONIJU: / 'Ne nedostaje nam užurbani život, ovdje se lijepo živi. Sve polako, polako...'

Image

Prije godinu dana Andrea je iz Toulona na jugu Francuske doselila sa suprugom i kćeri u male Habjanovce

26.1.2021.
7:23
VOYO logo

Francuskinja Andrea Norris najveći dio svog života provela je u svojoj državi poznatoj po vinu, siru i zadivljujućem krajoliku. Novi život Andrea je odlučila započeti u Hrvatskoj, točnije Slavoniji, u rodnom selu njezina pokojnog oca.

Image

Prije godinu dana Andrea je iz Toulona na jugu Francuske doselila sa suprugom i kćeri u male Habjanovce. Francuska obitelj u Hrvatsku se prvenstveno preselila zbog 12-godišnje kćeri Mile. Andrea za HRT kaže da su ona i suprug odlučili da je to bolje za život djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro sam se našla tu, zbog prijatelja koji su bili tu za mene kad sam tu došla. Neke cure od Habjanovaca su bile sa mnom tijekom petog razreda zato što ja nisam dobro znala govoriti hrvatski", ispričala je za HRT 12-godišnja Mila Norris.

Image
SLAVONCI BJEŽE U NJEMAČKU, A ON IZ STUTTGARTA DOSELIO U - ĐAKOVO: /

'Kad sam ovdje, onda mi je srce na mjestu...'

Image
SLAVONCI BJEŽE U NJEMAČKU, A ON IZ STUTTGARTA DOSELIO U - ĐAKOVO: /

'Kad sam ovdje, onda mi je srce na mjestu...'

'Ovdje se lijepo živi, sve polako, polako...'

Milina baka Caterina Novoselić se sa suprugom Slavkom iz Francuske vratila 15 godina u njegove Habjanovce. Caterinu zovu "francuska Šokica" te je ona velika zaljubljenica u slavonsku tradiciju, folklor i običaje. Poslije smrti supruga ostala je u Slavoniji. "Tu je moj dom", kaže Caterina koja nije očekivala da će se njezino ijedno dijete vratiti u Habjanovce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Ali eto, život nekad odluči da bude drugačije. Ja sam mislila da ću tu uvijek biti skroz sama", veli Caterina. Andrea je pak u Francuskoj šivala, plela, kukičala, izrađivala torbe, a sada se zaljubila u običaje i kulturu ovog slavonskog kraja. Caterina kaže da joj puno znači što je jedno njezino dijete željelo naučiti raditi tkanje. "To su njihovi korijeni", kaže.

Užurbani život kakav su živjeli u Francuskoj Andrei i njezinoj obitelji uopće ne fali. "Ovdje se lijepo živi. Sve polako, polako. Imate vremena za sve", navodi Andrea za HRT. Premda je 12-godišnja Mila na početku vodila rat s padežima, sada odlično govori hrvatski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

No, s mamom i bakom djevojčica razgovara na francuskom. Unatoč tome, ove žene iz obitelji Norris/Novoselić kažu da su prave Habjanovčanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike