ipak ima nepoznanica / Obećanje o plaćenom porodiljnom koje slušamo godinama uskoro bi moglo postati stvarnost: 'Sad ćemo razmisliti o drugom djetetu'

Trenutačno roditeljska naknada tijekom drugih šest mjeseci iznosi oko 5650 kuna, a u visini pune plaće - trebala bi biti od sredine iduće godine

1.10.2021.
19:25
VOYO logo

Puna plaća tijekom cijelog roditeljskog dopusta. Obećanje je to koje slušamo godinama, čitamo u izbornim programima vladajućih, no od realizacije do sada nije bilo ništa.

No sredinom iduće godine željena bi mjera mogla postati realnost, iako je nepoznanica, prije svega financijskih, i dalje puno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest da bi cijeli porodiljni mogle imati punu plaću, razveselila je buduće majke.

Povećanje od iduće godine

''Super! Lijepo će mi doći, u svakom slučaju će biti bolje i lakše preživjeti nego sa manjom svotom novaca'', kazala je Martina Šimunić iz Samobora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pa naravno da će pomoći kao i svakom drugom jer novci nisu nikome viška. Tako da, ako dođe, dobrodošlo je'', rekla je Nazima Pivelić iz Ivanić Grada.

Trenutačno roditeljska naknada tijekom drugih šest mjeseci iznosi oko 5650 kuna, a u visini pune plaće - trebala bi biti od sredine iduće godine. U tijeku su analize koliko će ova mjera koštati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
uskoro /

Velike promjene: Uvodi se puna plaća tijekom cijelog porodiljnog i obavezan dopust za očeve. Evo od kada to kreće

Image
uskoro /

Velike promjene: Uvodi se puna plaća tijekom cijelog porodiljnog i obavezan dopust za očeve. Evo od kada to kreće

''To vam u ovom trenutku ne mogu reći, ali znamo da je naša ideja da tim povećanjem roditeljima omogućimo bolje materijalne uvjete upravo u tih drugih šest mjeseci'', kazala je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Da se ide na skidanje limita roditeljskih naknada, potvrđuje i premijer. Ni on ne otkriva detalje, tek poručuje: ''Najvažnije je da Hrvatska opstane. Bez demografije i bez ljudi, sve ovo što ulažemo u ceste, poljoprivredu i ostalo ima manje smisla ako nas ima manje. Prema tome, demografska politika je vrlo bitna'', izjavio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer kako pokazuje statistika - u desetljeću iza nas rođeno je oko 5000 djece manje. 2011. nešto više od 41 tisuće, a lani ni 36 tisuća.

Stručnjaci kažu - mjera je dobra i s njom je trebalo krenuti ranije, no ističu i da neće značajno pridonijeti povećanju nataliteta:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedna mjera obiteljske politike sigurno neće doprinijeti popravku slike i negativnih trendova koji se akumuliraju u Hrvatskoj već desetljećima.
Ona je pohvalna i dobra mjera kao mjera obiteljske politike za roditelje, međutim Hrvatskoj trebaju mjere cjelovite populacijske politike'', rekao je demograf Marin Strmota.

Ohrabrujuće vijesti za roditelje

A u isto vrijeme s delimitiranjem roditeljskih naknada, sukladno europskoj Direktivi, uvodi se i očinski dopust:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Očinski dopust ćemo staviti na 10 dana u ovom trenutku. Hoćemo li širiti tih 10 dana, odnosno povećavati broj dana - u onom trenutku kada zakon bude aktivan, vidjet ćemo postoji li za to potreba'', rekla je Željka Josić.

Sve to ohrabruje dio roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Razmislit ćemo sad o drugom djetetu i podizanju nataliteta Hrvatske, haha'', kazala je Martina Šimunić.

A sve što može potaknuti ovakva razmišljanja jer definitivno dobrodošlo, naravno pod uvjetom da do povećanja roditeljskih naknada uskoro i dođe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo