SVI U NEVJERICI / O padu letjelice raspravljalo se i u Saboru: 'Ponašaju se doslovno kao da je pukla cijev usred Trešnjevke!'

„Da je doletjela bilo kakva letjelica i da se srušila na naseljeno područje glavnoga grada i da nitko nije reagirao, da 12 sati nema nikakvog objašnjenja?“, kaže Božo Petrov

11.3.2022.
21:10
VOYO logo

Pad letjelice je ozbiljan sigurnosni incident: složno poručuju saborski zastupnici iz redova i vladajućih i oporbe. No, dio oporbe se pita, kako je moguće da nije reagirala protuzračna obrana i zašto je trebalo čak 12 sati da se o incidentu oglase nadležne službe.

Dok dio zastupnika smatra da je riječ o kvaru, drugi su pak zabrinuti da pad letjelice nije bio slučajan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pada letjelice u centru Zagreba na nogama su i saborski zastupnici. Kako je moguće, pitaju se, da nije reagirala protuzračna obrana?

„Letjelica je pala u naseljeno područje i mislim da možemo reći da je ogromna sreća što ona nije pala na neku zgradu u kojoj žive ljudi. A naša sigurnost ne smije počivati na sreći“, poručio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Image
BEZ DLAKE NA JEZIKU /

Hrvatski borbeni pilot za RTL.hr o padu letjelice: 'Sramota! Prešla je 900 km i nisu ju uočili. Vidljiva je, ali i brza'

Image
BEZ DLAKE NA JEZIKU /

Hrvatski borbeni pilot za RTL.hr o padu letjelice: 'Sramota! Prešla je 900 km i nisu ju uočili. Vidljiva je, ali i brza'

„Bit će potrebno dobiti i odgovore iz samog NATO-a da pojasni kako je moguće da letjelica preleti tri zračna prostora članice NATO-a i sleti u Zagreb?“, kazao je Goran Bosanac (Možemo!), član Inicijativnog odbora platforme Možemo. 

„Ovdje se jednostavno radi o incidentu kojeg očito mi u tom kratkom vremenu nismo mogli prevenirati“, poručio je Mario Kapulica (HDZ), potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. 

A zbog kojeg je šef odbora za nacionalnu sigurnost prozvao Mađare.

„Ona je preko 40 minuta bila u mađarskom zračnom prostoru i tu se postavlja pitanje zašto Mađari nisu reagirali? Ovo što se tiče Hrvatske, to znamo da je sedam minuta bila na radaru, ali to je prekratko vrijeme da bi bilo tko u Hrvatskoj mogao reagirati“, izjavio je Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. 

Predsjednik odbora za obranu smatra da se dron nekome "Otrgnuo s ratišta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Što bi značilo rušenje drona koji ima dimenzije 14 puta 3 metra? Što bi vam značilo rušenje tako nečeg iznad Zagreba i opet padalo bi, mora negdje pasti, k vragu. Padaju nažalost i zrakoplovi. Prema tome dogodilo se i that's it“, kazao je Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu. 

No, kada se već dogodilo zašto nadležni o tome odmah nisu informirali javnost, pogotovo u doba ratne psihoze?

„Da je doletjela bilo kakva letjelica i da se srušila na naseljeno područje glavnoga grada i da nitko nije reagirao, da 12 sati nema nikakvog objašnjenja?“, kaže Božo Petrov, predsjednik Kluba zastupnika Mosta. 

„Ponašaju se doslovno kao da je pukla cijev usred Trešnjevke!“, poručila je Dalija Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nadajmo se da se radilo o slučajnom incidentu, a o reakcijama moramo saznati od onih koji su za to nadležni“, izjavio je Gordan Jandroković. 

No, za pojedine zastupnike ništa tu nije slučajno.

„Ne mogu ja sad uzeti ovaj mobitel i slučajno gađati gospodina Stiera, a da kolege Hasanbegović i Prkačin to ne vide. Ne vide jer su na mobitelu. Ej, znači nisu vidjeli ni Rumunji ni Mađari jer nisu gledali. Znači, to ne može biti slučajno“, kazao je Krešo Beljak, predsjednik Kluba zastupnika HSS-a i RF-a. 

„Ja bih se ipak suzdržao od komentara jer radi se o puno sofisticiranijoj stvari nego što su naše kolege koji hvataju mobitele. Sačekajmo s istragom, nemojmo banalizirati stvari“, poručio je Jandroković.

No, jedna je već jasna, potrebno je učiniti sve, poručuju zastupnici, kako se ovako nešto, više ne bi ponovilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo