O KOLINDI NI RIJEČI: / Ugledni HDZ-ovac 2014. je kritizirao Josipovića jer se u Americi susreo 'samo' s Bidenom

Image
Foto: PIXSELL, Ž.Lukunić/P.Macek/S.Strukić
11.1.2017.
11:59
PIXSELL, Ž.Lukunić/P.Macek/S.Strukić
VOYO logo

Josipović je u svibnju 2014. godine pet dana boravio u Washingtonu i Houstonu i pritom se susreo s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom, guvernerom Teksasa Rickom Perryjem i predstavnicima velikih američkih naftnih kompanija, a svrha njegovog puta bila je privlačenje tamošnjih ulagača u istraživanje nalazišta nafta i plina u Jadranskom moru.

"Susret ispod razine onoga što Hrvatska predstavlja"

No, bivši ministar vanjskih poslova i današnji glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković tada je smatrao da je Josipović obrukao Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o nedopustivom gafu protokola, a politički o potpuno promašenom potezu Ive Josipovića. Takav susret je ispod razine onoga što Hrvatska ovom trenutku međunarodno predstavlja. Neshvatljivo je da si predsjednik države može dopustiti da protokolarno s američke strane može biti tretiran na tako niskoj razini. Kada sam vidio da Josipović odlazi u SAD kao predsjednik članice NATO-a i EU-a bio sam uvjeren da će se sresti s Barackom Obamom, no ne samo da nije nego je i sastanak s potpredsjednikom Bidenom prošao rutinski", kazao je tada Jandroković komentirajući Josipovićev posjet SAD-u za portal narod.hr.

Još je dodao da "nije vidio nikakva posebna televizijska izvješća niti fotografije sa službenih primanja hrvatskog predsjednika u SAD-u".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo je nepotrebno za hrvatske interese odlaziti u SAD ako je predsjedniku namijenjena tako niska protokolarna razina od strane domaćina", kazao je tada Jandroković.

Image
KOLINDA U EMISIJI 'IZA ZAVJESE': /

Gdje je bila i što je radila u Americi otkrit će - Dujmoviću!

Image
KOLINDA U EMISIJI 'IZA ZAVJESE': /

Gdje je bila i što je radila u Americi otkrit će - Dujmoviću!

Josipović: Jedan od najuspješnijih puteva u mom mandatu

Sam Josipović danas smatra da mu je to bilo jedno od najuspješnijih putovanja u petogodišnjem predsjedničkom mandatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj je put bio odlično organiziran u suradnji mojeg Ureda, i ministarstava vanjskih poslova i gospodarstva. Sa mnom je bila i ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić. Cilj mi je bio uvjeriti potpredsjednika Bidena da je Hrvatska stabilna država u koju je vrijedno ulagati. Razgovarali smo energetici, LNG-u i istraživanju nafte na Jadranu i, podsjećam, jedna američka komapanija, Marathon Oil, kasnije se javila na međunarodni natječaj. Istina, nisam se sastao s Obamom, koji godišnje primi četiri do pet stranih predsjednika, ali bio je to itekako posjet na potrebnoj razini", kazao je Josipović za Novi list.

Image
Foto: Screanshoot/HRT

Grabar Kitarović svoj posjet SAD-u nazvala "niskoprofilnim"

Predsjednica Grabar Kitarović o svom je netom okončanom posjetu SAD-u kazala da je bio "niskoprofilni". Zasad se jedino zna, i to zahvaljujući objavama s Twittera, da se susrela sa senatorom s Floride Marcom Rubiom, te .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je službeni posjet i usredotočen je da se iskoristi ovaj trenutak između dviju administracija da se Hrvatska pozicionira kao čimbenik koji će doista aktivno sudjelovati u kreiranje američke vanjske politike. Ono što meni smeta u hrvatskoj vanjskoj politici je što mi uvijek slijedimo nekoga, a ne vodimo", kazala je Grabar-Kitarović u prvom javljanju za Dnevnik HTV-a iz Washingtona.

Pritom je kazala kako se "susrela s mnogo ljudi", ali nikoga od njih nije htjela poimence navesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo