Natječaji su otvoreni do subote / Nude posao u Zagrebu za 1000 eura, ali postoji 'kvaka': Nije za svačiji želudac, pazite što biste sve trebali raditi

Zagrebačka groblja zapošljavaju tri nove snage i to za plaću od oko 1000 eura, no djelatnike je teško pronaći jer je to fizički, ali i psihički težak posao

3.10.2023.
8:38
VOYO logo

Zagrebačka groblja u potrazi su za grobarima, ali i za, takozvanim, manipulatorima pokojnicima. Matija Sakoman, rukovoditelj Službe groblja i krematorija Gradskih groblja Zagreb, kazao je da je to zanimanje "nadgradnja naših bivših zanimanja - kombinacija evidentičara, znači to su bila bivša zanimanja ljudi koji su primarno radili na Krematoriju i kombinacija služitelja pogrebne ceremonije", prenosi Danas.hr.

Dakle, manipulatori pokojnicima pokojnike upisuju u evidenciju i dopremaju do rashladne komore gdje oni ostaju do sprovoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U samoj mrtvačnici zaduženi su za postavljanje vijenaca, za iznošenje pokojnika iz same odarnice, postavljanje osmrtnica u prozorčiće", kazala je Bernarda Terzin, sindikalna povjerenica SSSH Gradska groblja Zagreb.

Image
DAN SRCA U SABORU /

Zastupnici se previše stresiraju: Mjerenja pokazala da imaju povišen tlak i šećer u krvi. 'To je takav posao...'

Image
DAN SRCA U SABORU /

Zastupnici se previše stresiraju: Mjerenja pokazala da imaju povišen tlak i šećer u krvi. 'To je takav posao...'

A prije sprovoda pokojnici se moraju urediti. Ta procedura traje oko sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu se obavlja i uređenje lica, od brijanja, šišanja, imali smo jednom i bojenje kose - to je bila jedna obitelj koja je htjela da se stvarno onako detaljno uredi pokojnica, tako da je to uređenje trajalo otprilike tri sata“, govori nam Zoran Žic, vlasnik pogrebnog poduzeća.

'Grobari su potplaćeni'

Zagrebačka groblja zapošljavaju tri nove snage i to za plaću od oko 1000 eura. Međutim, djelatnike je teško pronaći jer je to fizički, ali i psihički težak posao. U Žicovom pogrebnom poduzeću plaća je prosječno 1500 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S nižom plaćom ne možete dobiti kvalitetnu radnu snagu, a djelatnike iz uvoza kao što se sada masovno događa - jednostavno ne želimo. Znači, imamo djelatnike koji su iz Hrvatske", objasnio je vlasnik pogrebnog poduzeća.

Još teže je naći grobara, a Zagrebačka groblja traže ih čak pet. Nude plaću od oko 1000 eura. Bernarda Terzin kazala je da su grobari potplaćeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaće su niske, posao je vrlo težak. Mi radimo ekshumacije, iskope grobova po svim vremenskim uvjetima", istaknula je sindikalna povjerenica.

"Svakako ako propadne natječaj pokazat će se kao premalo, ali ono što smo uspjeli po prvi put je pravedni sustav uspostaviti da se taj dodatak za ekshumaciju, za taj najteži posao, zaista adekvatno plati", dodao je Matija Sakoman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natječaji su otvoreni do subote, a ako se ne prijavi dovoljno hrvatskih državljana, mogu se javiti i strani.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo