CIRKUS NA ODBORU / Dio oporbe napustio sjednicu, Hrvoj-Šipek pokušala objasniti fijasko s natječajem: 'Znate, vrlo je malo prostora za obitelj...'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Karolina Vidović Krišto rekla je da je glavna državna odvjetnica zaštitnica korupcije te da je njezino izvješće vrijeđanje svih poštenih građana

27.9.2023.
10:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Počela je sjednica Odbora za pravosuđe, a glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek započela je s predstavljanjem godišnjeg izvješća o radu DORH-a u 2022. godini. Nitko se, naime, nije javio ni na natječaj za ravnatelja USKOK-a tako da je oporba prošli tjedan skupila potpise kako bi baš od nje saznala što se događa s mjestom ravnatelja koje je prazno još od travnja, a zanimalo ih je i kako je to DORH poslovao, prenosi N1. Ovo je drugi put u 2023. da je Hrvoj-Šipek stala pred zastupnike na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora. Prvi put se to dogodilo u veljači.

Uoči početka sjednice glavna državna odvjetnica izjavila je kako nijedna prijava na natječaj za ravnatelja USKOK-a predstavlja znak te da "o tom znaku moraju svi razmisliti u hrvatskom društvu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednica je započela žestoko, a Karolina Vidović Krišto optužila je predsjednika Sabora za "nasilničko ponašanje" i predložila da se sjednica Odbora odgodi.

"Molim vas da u duhu parlamentarizma odgodite ovu sjednicu kako bi ona došla na red u neko normalno vrijeme, a ne u 18 sati danas", kazala je pa dodala da je glavna državna odvjetnica "u korupciji i to se može znanstveno dokazati". Osim nje, odgodu je tražio i Danijel Spajić iz Domovinskog pokreta koji misli da je sjednica napravljena tako da ih "što manje može prisustvovati na ovako bitnoj stvari".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Poslovnik je takav kakav je'

Nikola Grmoja iz Mosta podsjetio je da ovo nije prvi put da se o poslovniku raspravlja na prijedlog Oporbe. Nije dobro, dodao je, da raspravljaju o radu glavne državne odvjetnice bez da su proučili dokumente i izvješće Vlade.

"Ja smatram da bismo o tom izvješću mogli raspravljati u petak jer tada nema važnih točaka. Odgodite Odbor za četvrtak. Nije u redu da sada raspravljamo o ovome. Sramotno je da moramo skupljati potpise da ovako važna točka dođe na raspravu i da onda predsjednik Sabora, kad već imamo važnu točku... Bilo bi dobro da odgodimo ovu raspravu i zatražimo od predsjednika Sabora da se o ovoj važnoj točki raspravlja u petak ujutro", kazao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I TO JE NAŠE PRAVOSUĐE /

Nitko se nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a: Kako to da nema zainteresiranih za borbu protiv kriminala?

Image
I TO JE NAŠE PRAVOSUĐE /

Nitko se nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a: Kako to da nema zainteresiranih za borbu protiv kriminala?

Mišel Jakšić tada je kazao da je poslovnik takav kakav je te da su neke ovlasti na predsjedniku Sabora koji odlučuje kako će ih koristiti.

"Što se tiče današnje sjednice, oporba je skupljala potpise prošli tjedan i predala ih u petak. Nikad dosad nismo imali konzultativne sastanke s Jandrokovićem kad ćemo nešto staviti na dnevni red", objasnio je pa dodao da ovo nije prvi put da se neka tema stavlja u određene termine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi imate u svojim rukama i škare i sukno. Glavna državna odvjetnica mora doći u Sabor, to je njena obveza, a ne da mi molimo i tražimo da se ona pojavi u terminu kad njoj odgovara. Samim tim biste i predsjednika prisilili da raspravu stavi u normalan termin. Razumijem vašu poziciju, ali mislim da imate mehanizam kako natjerati predsjednika Sabora da se počne konzultirati s oporbom oko stavljanja važnih rasprava u normalne termine", rekao je Nikola Grmoja.

'Onaj tko drži ljestve lopovu i sam sudjeluje u pljački'

Vidović Krišto tada je rekla da je glavna državna odvjetnica zaštitnica korupcije te da je njezino izvješće vrijeđanje svih poštenih građana. Jakšiću je poručila da "onaj tko drži ljestve lopovu i sam sudjeluje u pljački".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svoje oštre reakcije, Karolina Vidović Krišto napustila je sjednicu Odbora, a ubrzo nakon nje isto je učinio i Nikola Grmoja.

"Da je DORH slobodna institucija, premijer bi bio pozvan na razgovor, ne bi se sad donosio Lex AP da novinari ne mogu izvještavati. Hrvatski građani bi se osjećali slobodni pred institucijama, to nije slučaj. Napuštam vas", rekao je Grmoja. Sjednicu je napustio i Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlata Hrvoj-Šipek kazala je da je gotovo polovica dužnosnika u DORH-u starija od 50 godina, a da prošle godine nije bilo zapošljavanja novih vježbenika. USKOK se, dodala je, suočava s odljevom kadrova, a istovremeno njegov rad traži vrlo veliki angažman i konzumira vrijeme. No, radi kvalitetno i postiže zavidne rezultate.

Glavna državna odvjetnica istaknula je da je DORH-u važno povjerenje prijavitelja kaznenih djela, informacije iz medija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, svakodnevno izvještavanje do granice da se informacija pretvara u senzaciju, pridonosi tome da kolege svoje profesionalni put ne nalaze u pravosuđu", rekla je Hrvoj-Šipek.

POGLEDAJTE VIDEO: Direkt protresao izbornu lektiru koja ledi krv u žilama u Domovinskom pokretu. Bartulica:'Nisam ih pročitao, ali…'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je pljuska Andreju Plenkoviću'

 Fijasko s natječajem za ravnatelja USKOK-a prije svega je pljuska Andreju Plenkoviću, kazao je Jakšić pa dodao da je glavna državna odvjetnica zadužena za funkcioniranje svega.

"Smatram da je to poruka samom premijeru i ljudima u izvršnoj vlasti jer taj sustav im očito ne vjeruje više", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnje vrijeme, objasnila je Hrvoj Šipek, pojavilo se mnogo spekulacija o tome zašto se nitko nije javio za ravnatelja USKOK-a, no on i dalje uredno funkcionira i obavlja sve svoje zadaće.

"DORH i USKOK ne ovise o jednom čovjeku nego o radu 800 ljudi", kazala je pa dodala da je postupak imenovanja ravnatelja USKOK-a isti od početka do danas. Oglas za taj postao objavila je jer je smatrala da je došao trenutak za to - pet mjeseci od ostavke Vanje Marušić. Nikoga nije pozivala kako ne bi ispalo da postavlja svoje ljude, a mandat joj ističe sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da se radi o zahtjevnoj i odgovornoj dužnosti. USKOK djeluje u četiri grada, vrlo je malo prostora za obitelj. Uvjeti su isti kao i za zamjenika glavnog državnog odvjetnika i to su sve elementi koji utječu na to hoće li netko prihvatiti tu tešku i odgovornu dužnost", objasnila je Hrvoj-Šipek.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo