I TO JE NAŠE PRAVOSUĐE / Nitko se nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a: Kako to da nema zainteresiranih za borbu protiv kriminala?

Image
Foto: Ilustracija: Jurica Galoic/Pixsell

Bivša ravnateljica USKOK-a, Vanja Marušić, u travnju ove godine podnijela je ostavku zbog afere s prometnom nesrećom njezinog vozača o čemu nije obavijestila glavnu državnu odvjetnicu što su joj iz DORH-a zamjerili

20.9.2023.
17:17
Ilustracija: Jurica Galoic/Pixsell
VOYO logo

U ravnateljskoj stolici USKOK-a trenutno sjedi Željka Mostečak, no samo privremeno. Njezina zamjena se traži, a kako doznaje Ana Raić s N1 televizije iz Državnog odvjetništva RH, na natječaj za ravnatelja USKOK-a koji je trajao do subote nitko se nije javio.

Početkom mjeseca, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek raspisala je natječaj na koji su se mogli javiti svi oni koji zadovoljavaju uvjete i prođu sigurnosnu provjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko sve može biti ravnatelj USKOK-a?

Da bi postali ravnatelj USKOK-a potrebno je zadovoljiti uvjete koji su isti kao oni što ih Zakon o državnoodvjetničkom vijeću propisuje za zamjenike glavne državne odvjetnice. A uvjeti su: kandidati moraju imati iskustva u pravosudnim tijelima, to jest, morali su obnašati pravosudnu dužnost najmanje 15 godina ili isto toliko godina biti odvjetnici, javni bilježnici, sveučilišni profesori pravnih znanosti koji imaju položen pravosudni ispit i najmanje 15 godina radnog iskustva nakon položenog pravosudnog ispita.

Image
UNIŠTEN U POŽARU /

Vlasnik izgorjelog Minta otkrio kada bi klub ponovno mogao raditi: 'Šteta je veća od 800.000 eura'

Image
UNIŠTEN U POŽARU /

Vlasnik izgorjelog Minta otkrio kada bi klub ponovno mogao raditi: 'Šteta je veća od 800.000 eura'

A mogli su se kandidirati i pravnici pod uvjetom da imaju položeni pravosudni ispit i najmanje 20 godina radnog iskustva koji su se dokazali svojim stručnim djelovanjem na određenom pravnom području, kao i stručnim i znanstvenim radovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj USKOK-a svoju dužnost obnaša četiri godine, a imenuje ga Glavni državni odvjetnik uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za poslove pravosuđa i mišljenje kolegija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Nema zainteresiranosti za borbu protiv kriminala

Naime, natječaj za ravnatelja raspisan je nešto manje od pet mjeseci od postavljanja Željke Mostečak na mjesto ravnatelja, a nakon što su smijenili Vanju Marušić. Ona je, naime, u travnju ove godine podnijela ostavku zbog afere s prometnom nesrećom njezinog vozača o čemu nije obavijestila glavnu državnu odvjetnicu što su joj iz DORH-a zamjerili. Tada se zbog osobnih razloga, kako je navedeno, povukla s mjesta ravnateljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš kao što nema zainteresiranosti za mjesto ravnatelja u USKOK-u, tako nije bilo zainteresiranosti ni za čelo mjesto DORH-a, ali ni za poziciju predsjednika Vrhovnog suda RH. Glavna državna odvjetnica morat će sve to javno objasniti.

POGLEDAJTE VIDEO: Od 'korupcijske mecene' i 'sitneži' do majice HEP - više od krađe! Za 1 cent svima, s a ne samo njima'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo