Ursula von der Leyen / Nova šefica Komisije u Zagrebu: 'Hrvatska je istinska europska priča o uspjehu i uzor drugima'

Uz predsjednika Vlade, u izaslanstvu će biti i nekoliko ministara

30.7.2019.
13:08
VOYO logo

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je u utorak, a u Banskim dvorima primio ju je premijer Andrej Plenković.

Nakon što se von der Leyen upisala u Zlatnu knjigu održana je zajednička izjava za medije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je izrazio dobrodošlicu novoizabranoj predsjednici EK-a.

"Jako sam zadovoljan da je nakon zahtjevnih pregovora na razini Europskog vijeća u konačnici konsenzualni stav bio da preporučimo EP-u da izglasa povjerenje Ursuli von der Leyen, a njoj i njenom timu čestitam još jednom na predstavljanju programa ambicija za Europu u sljedećih pet godina. Naravno da mi je posebno drago da dolazi iz obitelji Europske pučke stranke. Činjenica je da je pred Europom puno izazova, a da upravo ova najveća europska obitelj, uvjeren sam, nudi rješenja za sve stnaovnike našega kontinenta", rekao je hrvatski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako je Hrvatska najmlađa članica Europske unije, a već nas od 1. svibnja iduće godine čeka najzahtjevniji međunarodni angažman - predsjedanje Vijećem europske unije.

"Današnji susret iskoristit ćemo kako bismo novoj predsjednici predstavili specifičnsoti koje su za Hrvatsku u ovom trenutku jako važne. Hrv još uvijek lovi korak za članicama i tražimo da kroz konvergenciju dođemo na onu razinu koja je primjerena onima koji su razvijeni u okviru naše europske obitelji. To je misao vodilja hrvatske politike. Druga stvar bit će da izrazimo naše ambicije prema ispunjavanja svih uvjeta za ulazak u Schengen te da predstavimo naš plan o strategiji uvođenja eura. Danas ćemo također iskazati spremnost da se na jednoj konferenciji o budućnosti Europe pokuša naći rješenje o demografskom deficitu", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

Ursula von der Leyen izjavila je kako je "Hrvatska najmlađa članica Europske unije i istinska europska priča o uspjehu te uzor drugima". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalila je Plenkoviću na potpori i zalaganju za vrijeme njezine kandidatu za šeficu Europske komisije.

Smjernice svog predsjedanja Europskom komisijom dala je prije dva tjedna, a ovom prilikom je podsjetila na važnost tema kao što su inovacija, digitalizacija, demografija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da u tome (demografskom) izazovu ima mnogo mogućnosti ako tom pitanju pristupimo na pravi način", rekla je.

Tu je nabrojala prvenstveno potporu za roditelje, subvencije. Demografski pad je problem s kojim se suočavaju mnoge zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Europa je predvodnica, mi možemo istražiti kako pristupiti tom problemu i izvući koristi jer "postoje načini da se (izazovi) pretvore u mogućnosti". 

Ponovila je već istaknute ciljeve svog predsjedanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moji politički ciljevi su uravnotežiti istok i zapad,  uravnotežiti sjever i jug, uravnotežiti manje i veće članice", rekla je.

No u tomu je moguće uspjeti samo kroz jedinstvo, istaknula je von der Leyen: "Ako smo ujedinjeni, napredni, snažni, ako govorimo snažnim europskim glasom, možemo uspjeti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon izjava za medije von der Leyen i Plenković održat će tȇte-à-tȇte sastanak, nakon kojeg pak slijedi sastanak dvaju izaslanstava.

Razgovarat će o predsjedanju Hrvatske Europskom unijom, ulasku Hrvatske u schengenski prostor i europodručje, Višegodišnjem financijskom okviru te o drugim aktualnim temama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajući su ranije istaknuli da je dolazak novoizabrane predsjednice von der Leyen u Hrvatsku, nakon njezinoga boravka u Poljskoj i Francuskoj, osobito je značajan zbog uloge koju će Hrvatska imati 2020. godine kad će po prvi puta predsjedati Vijećem Europske unije, priopćili su iz Vlade.

Uz predsjednika Vlade, u izaslanstvu su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo