NOVINAR UPITAO BEROŠA ZAŠTO NIJE FORMALNI ČLAN STOŽERA I BOJI LI SE TUŽBI: /

Ministar mu odgovorio protupitanjem

Image
Foto: Ronald Gorsic / POOL / CROPIX

Beroš je odgovorio zašto nije formalni član Nacionalnog stožera: 'Ne bojim se budućih tužbi jer su sve mjere napravljene kako bi se suzbilo širenje bolesti'

14.4.2020.
15:11
Ronald Gorsic / POOL / CROPIX
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je danas na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite na pitanje zašto nije formalni član Stožera i boji li se eventualnih tužbi. "Za kojeg ministra mislite da bi bio najbolji u suzbijanju epidemije?", postavio je protupitanje Beroš novinaru koji je postavio pitanje.

"Ja sam mišljenja da je to ministar zdravstva, bez obzira na to što ja sad obavljam tu dužnost. Osim mene, u Stožeru je i kolegica pomoćnica Vera Katalinić Janković, ona je ranije bila kod kuće. Neovisno o tome, kao ministar moram nazočiti radu Stožera, moja aktivnost se očekuje. Sve naše odluke temeljene su na zakonu koji ćemo sutra i modelirati jer je ovo nova bolest koja dosad nije bila poznata civilizaciji. Odgovore smo morali u trenutku naći, na tome još uvijek radimo", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VILI BEROŠ NIJE ČLAN NACIONALNOG STOŽERA? /

Nije naveden u dokumentu, Vlada gura hitan zakon kojim želi riješiti stvar sa Stožerom

Image
VILI BEROŠ NIJE ČLAN NACIONALNOG STOŽERA? /

Nije naveden u dokumentu, Vlada gura hitan zakon kojim želi riješiti stvar sa Stožerom

Angažiranje stručnjaka

"Sve što je učinjeno bilo je u cilju spašavanja ljudskog života i na dobrom smo putu. Osobno mislim da moram nazočiti radu Stožera. Riječ je o poslovniku koji govori da Stožer može angažirati stručnjake pojedine dinamike, vrste u ovu pojavu... S obzirom na to da je riječ o zdravstvenoj ugrozi, naravno da može angažirati stručnjake poput profesorice Markotić, Capaka i mene", objasnio je Beroš.

"Ne bojim se budućih tužbi jer su sve mjere napravljene kako bi se suzbilo širenje bolesti, te mjere su se primjenjivale diljem svijeta", rekao je Vili Beroš. "Da smo znali kakva nas ugroza čeka vjerojatno bismo se pripremili prije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović o legalitetu Stožera

Stožer sve koordinira i u situaciji bez presedana angažira one koji su najkompetentniji, ustvrdio je na pitanje o legalitetu Nacionalnog stožera civilne zaštite njegov voditelj i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Negdje 18. ili 19. ožujka izvršena je nivelacija Zakona o sustavu civilne zaštite koja je prošla bez rasprave u Saboru, gotovo konsenzusom. U različitim situacijama angažiraju se svi koji su potrebni, od policije, vatrogasaca, vojske u vrijeme potresa. Stožer sve koordinira i u situaciji bez presedana angažira one koji su najkompetentniji", kazao je Božinović na konferenciji za novinare.

Naglasio je i kako su poduzete mjere uspjele spriječiti eksponencijalni rast čime je zaustavljen scenarij kakav se može vidjeti u inozemstvu.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo