nove informacije / Novi zaokret situacije: SAD poslao svoje uvjete Izraelu, ipak ima šanse za F16 avione?

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska je i dalje u neugodnoj situaciji jer ova vojna nabava ovisi o dogovoru drugih, no očito nisu sve šanse propale

28.12.2018.
8:06
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Iako su američki mediji donijeli informaciju kako je dogovor SAD-a i Izraela u vezi prodaje borbenih zrakoplova F16 Hrvatskoj propao, stižu nove informacije. 

Naime, kako doznaje Večernji list, dogovor, barem što se tiče SAD-a, još uvijek nije pao u vodu. Naime, tek je jučer poslijepodne po američkom, a navečer po hrvatskom vremenu, iz SAD-a u Izrael upućeno potpisano pismo s uvjetima koje bi ta država trebala zadovoljiti da SAD odobri prodaju zrakoplova Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S treće pak strane, Hrvatska želi samo moderniziranu verziju zrakoplova, F16 Barak, i ništa drugo ne dolazi u obzir. Time je politička saga između Izraela i SAD-a oko prodaje aviona Hrvatskoj ušla u vrlo osjetljivu fazu kada su sve opcije, više nego ikada, otvorene, iako postoji šansa da posao propadne.

Hrvatska je i dalje u neugodnoj situaciji jer ova vojna nabava ovisi o dogovoru drugih, premda tako nije trebalo biti jer su nas prije godinu dana mjerodavni i s izraelske i s američke strane uvjeravali da Hrvatska može dobiti Barake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli proces pregovaranja SAD-a i Izraela, što se hrvatske strane tiče, ne može dugo potrajati. Kako krajem ožujka istječe godinu dana kako je na natječaju pobijedio F-16 Barak, do tada će Hrvatska morati odlučiti – ili će dobiti naručeno ili slijedi poništenje natječaja, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike