NOVI ZAKON: / Uz obavezno saslušanje žrtve, nasilnike će biti lakše udaljiti iz obitelji

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Davor Javorović

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila nacrt prijedloga Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

16.7.2015.
11:20
PIXSELL / ilustracija, Davor Javorović
VOYO logo

Novi zakon predviđa mogućnost udaljavanja nasilnika iz obitelji i prije pokretanja postupka. Novost je i obvezno saslušanje žrtve čime bi se, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, mogle spriječiti tragedije poput onih od prije par dana kada su nasilni supruzi ubili žene.

LNG terminal- strateški projekt

Vlada je u četvrtak proglasila gradnju LNG terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku, procijenjene vrijednosti 600 milijuna eura, strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom o strateškim investicijskim projektima omogućuje se da svi službeni postupci postaju žurni i imaju najviši prioritet.

Vlada ocjenjuje da je LNG terminal bitan za gospodarski rast i razvoj Hrvatske te da doprinosi zapošljavanju i ima pozitivan utjecaj na okolnu industriju. Projekt je usklađen i sa strateškim dokumentima Europske unije i Republike Hrvatske, ističu u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procijenjena vrijednost LNG-a na Krku je 600 milijuna eura, a uz plinovode i kompresorske stanice premašuje i milijardu eura. LNG terminal uvršten je i na listu Europske strategije energetske sigurnosti.

U tvrtki LNG Hrvatska očekuju da će gradnja terminala početi sredinom 2016. godine te da će trajati tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska godišnje troši 2,7 milijardi prostornih metara plina, dok bi kapacitet LNG terminala bio između četiri i šest milijardi prostornih metara. Stoga bi, uz opskrbu Hrvatske, trebao služiti i dobavi plina za zemlje regije i EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo