Tko ostaje, a tko odlazi? /

Novi stanari Banskih dvora: U Plenkovićevoj vladi spominju se i neka nova lica, evo tko su oni

Ukupan broj ministarstava bi trebao biti 16

15.7.2020.
21:30
VOYO logo

Posljednji uži kabinet prije Plenkovićevog novog Vladinog ruha bio je buran. Gotovo svi ministri su stigli, neki dobro raspoloženi, neki malo manje, ali svi disciplinirano kriju novu kadrovski križaljku.

Ni dosadašnji ministri Gari Capelli i Darko Horvat nemaju odgovore na tu križaljku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri su tajanstveni jer je tajanstven i budući mandatar. Otkriva da će nova Vlada biti manja, ali nije otkrio broj ministarstava, kao ni imena ministara.

"Sve znam, koliko ministarstava i tko su ljudi, ali to ću vam reći u sljedećim danima", tajnovito je kazao predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAVRŠIO SASTANAK U RESTORANU /

Kako će izgledati nova Vlada? Plenković: 'Sve već znam, ali to ću reći u sljedećim danima'

Image
ZAVRŠIO SASTANAK U RESTORANU /

Kako će izgledati nova Vlada? Plenković: 'Sve već znam, ali to ću reći u sljedećim danima'

Ipak, neka kadrovska rješenja već su poznata. Ministarstva uprave i pravosuđa spajaju se u jedan resor kojim će upravljati Ivan Malenica. Josip Aladrović bi svom Ministarstvu trebao pridružiti i socijalnu politiku čime iz Vlade ispada Vesna Bedeković.

"Moje prirodno mjesto je akademska zajednica i vraćam se u Hrvatski sabor. Znate da sam došla s pozicije saborskog odbora za znanost i obrazovanje", izjavila je Bedeković koja je do sada bila ministrica za demografiju, obitelji i socijalnu skrb.

Tomislav Ćorić bi u "megaministarstvo" trebao spojiti gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, a dosadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat bi trebao preuzeti Štromarovo graditeljstvo kojem će se pridružiti državna imovina. Iz tog resora na upražnjeno mjesto ministra obrane prema neslužbenim informacijama dolazi Mario Banožić.

"Da bi bili ministar obrane morate imati tri stvari. To vam je jednostavna jednadžba s tri nepoznanice: dobar izborni rezultat, biti korektan i stručan u svom radu, vi i uži članovi obitelji, te odluka mandatara", objasnio je računicu dosadašnji ministar državne imovine Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje mjesto u Vladi izgubit će Marko Pavić, a u novom mandatu europskim fondovima, neslužbeno, trebala bi upravljati Nataša Tramišak, bliska slavonskoj struji Ivana Anušića. Kao nasljednik Blaženke Divjak spominjao se europarlamentarac Tomislav Sokol, no premijer daje naslutiti da je novi ministar obrazovanja javnosti još uvijek nepoznanica.

"Jedino što smo uspjeli zadržat diskretno, za sada", kazao je Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zato je prilično sigurno da ministrica postaje dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Nikolina Brnjac. Njoj bi se navodno trebao povjeriti novi resor koji bi objedinio turizam, sport i brigu o mladima. Upitno je još hoće li Marija Vučković ostati na čelu ministarstva poljoprivrede.

"Predsjednik vlade i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice će vas obavijestiti o tome", objasnila je Vučković.

Svi ostali ministri trebali bi zadržati svoje pozicije, a ukupan broj ministarstava tako bi trebao biti 16.

"Svi koji će biti članovi Vlade su sposobni voditi resore za koje će dobiti moje povjerenje, a onda i povjerenje parlamentarne većine", ustvrdio je Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S nekima ćemo se nastaviti družiti i u idućem mandatu, dok su neki Banske dvore u ulozi ministara napustili posljednji put.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo