NOVI RAZLOG ZA KAOS IZMEĐU ZAGREBA I LJUBLJANE: / Slovenija želi zadržati zimsko, a Hrvatska ljetno računanje vremena

Image

'Ako će sve susjedne zemlje zadržati zimsko računanje vremena, zadržat će ga i Slovenija.

26.3.2019.
8:59
VOYO logo

Na pomolu je još jedan mogući prijepor Hrvatske i Slovenije, no ni približno dramatičan poput spora oko granice u Piranskom zaljevu. Naime, kada 2021. godine Europska unija najvjerojatnije bude ukinula izmjenu zimskog i ljetnog računanja vremena Slovenija će, prema svemu sudeći, izabrati zimsko računanje, a Hrvatska ljetno.

Jutarnji list piše kako su iz slovenskog Ministarstva infrastrukture potvrdili da je Slovenija najbliže odluci o zadržavanju zimskog odnosno srednjoeuropskog sustava računanja vremena (GMT +1), kojem trenutačno pripadaju i sve susjedne joj zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EUROPSKI PARLAMENT RASPRAVLJAO O LJETNOM I ZIMSKOM RAČUNANJU VREMENA PA PREDLOŽIO: /

'Ukinite pomicanje sata'

Image
EUROPSKI PARLAMENT RASPRAVLJAO O LJETNOM I ZIMSKOM RAČUNANJU VREMENA PA PREDLOŽIO: /

'Ukinite pomicanje sata'

Hrvatska zbog turizma sklonija ljetnom računanju vremena

Odluka o tome još nije konačna, a iz slovenskog Ministarstva infrastrukture poručuju da je u tijeku savjetovanje između zemalja regije s namjerom da se međusobno koordiniraju i odaberu zajedničku vremensku zonu. No, iako Slovenci tvrde da su svim susjednim zemljama uputili dopise o tome, zasad im, navodno, ni iz jedne zemlje regije još nije stigao odgovor, piše Jutarnji list neslužbeno doznajući iz hrvatskog Ministarstva prometa, mora i infrastrukture da nikakav dopis iz Slovenije zasad nije ni primljen.

Hrvatska je, pak, sklonija ljetnom načinu računanja vremena koji više pogoduje turizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek nismo odradili nikakve službene konzultacije s Ministarstvom turizma, no neslužbene su poruke da bi nam više odgovarao ljetni sustav. Trenutačno nam ova tema baš i nije bila u fokusu, no moguće je da ćemo zagovarati suprotno od onoga što očito zagovaraju naši susjedi Slovenci", neslužbeno je rečeno Jutarnjem listu iz Ministarstva prometa.

Dogovor potreban da bi se izbjegle teškoće

Preporuka je Europskog parlamenta da se po pitanju odabira načina računanja vremena susjedne zemlje međusobno pokušaju dogovoriti kako bi se izbjegle teškoće, ponajprije u prometu. Ne uspiju li se međusobno dogovoriti, Odbor za promet Europskog parlamenta najvjerojatnije će procjenjivati odabir svake države članice ponaosob, kako odabir načina računanja vremena ne bi prouzročio teškoće na unutarnjem tržištu EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako će sve susjedne zemlje zadržati zimsko računanje vremena, zadržat će ga i Slovenija. No, ako će se pokazati da EU i susjedi ipak žele ljetni izračun vremena onda će slovenska Vlada raspraviti o potpori ovoj odluci", odgovorili su iz slovenskog Ministarstva infrastrukture Jutarnjem listu.

Hrvatskoj ta tema nije ni blizu dnevnog reda

S druge strane, hrvatskoj Vladi ova tema nije ni blizu dnevnog reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako bismo stav o tome trebali donijeti do kraja godine, ali Ministarstvo prometa smatra da se ova odluka ne bi trebala donositi prije nego što provjerimo kako narod diše po ovom pitanju. Ne mislimo pritom, naravno, na referendum, no bilo bi dobro provesti svojevrsnu anketu među našim građanima", neslužbeno se doznaje iz Ministarstva prometa.

Što se anketa tiče, ona koju je Europska komisija provela na razini cijele Unije pokazuje da je 56 posto Slovenaca ipak sklonije ljetnom računanju vremena, a 36 posto zimskom. Mađari i Austrijanci dosad su također većinom zagovarali ljetno računanje vremena. One zemlje koje odluče zadržati zimsko računanje vremena, na njega će zauvijek prijeći posljednje nedjelje u listopadu 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo