DIGITALIZACIJA NA HRVATSKI NAČIN / Novi fijasko Vladine web stranice: Pao je sustav prijava za energetsku obnovu zgrada, koštao je 1,25 milijuna kuna

Image
Foto: Shutterstock

Ovo nije prvi puta da stranica za prijavu javnog poziva vrijednog 300 milijuna kuna ne funkcionira

14.10.2021.
16:11
Shutterstock
VOYO logo

Tisuće građana danas se uzaludno pokušavalo javiti na poziv za sufinanciranje energetske obnove kuća Fonda za zaštitu okoliša. Prijave su bile otvorene od 9 sati ujutro a web stranica Fonda preko koje su se trebali prijaviti nije funkcionirala.

Fond se ispričao i rekao da će građani biti obaviješteni o novim terminu prijave, no ne zna se kada niti što je  biti novi termin. Kada, ne zna se. Kao ni što je točno uzrokovalo grešku, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao i obično, oni su se sada samo ispričali. Ne spominju ni riječju svoju odgovornost i razbacivanje novcem za sustav koji ne radi. Uopće im očito nije važno što su ljudi izgubili vrijeme i novac nadajući se prijavi na subvencije. Nevjerojatno mi je da nitko ni ne pomišlja na odgovornost za ovakav debakl", rekla je za spomenuti portal žena koja se pokušavala prijaviti u sustav.

Fond je za promociju natječaja potrošio silan novac, a za promotivne spotove bio je angažiran i glumac Goran Bogdan. Sam sustav koji danas nije radio koštao je 1,247 milijuna kuna s PDV-om, a novac je isplaćen tvrtki Fleksbit za "održavanje i proširenje sustava za web prijave korisnika sredstava Fonda". Fleksbit radi slične sustave prijava, hrvatska su tvrtka, a posao su dobili na javnom natječaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
veliki interes /

Želite od države dobiti novac za energetsku obnovu kuće? Osigurano je 100 milijuna kuna više nego lani, evo detalja

Image
veliki interes /

Želite od države dobiti novac za energetsku obnovu kuće? Osigurano je 100 milijuna kuna više nego lani, evo detalja

Fond je više puta bio na meti kritika zbog stranačkog uhljebljivanja jer upravlja milijardama od raznih naknada, te uz EU fondove sufinancira razna područja vezana za zaštitu okoliša i učinkovitost. Vodi ga Siniša Kukić koji je iz kvote stranke pokojnog Milana Bandića i imenovan je za vrijeme prošle Vlade Andreja Plenkovića. Zamjenica je Alenka Košiša Čičin-Šajn iz Reformista Radimira Čačića. Njima je direktno nadređen HDZ-ov ministar gospodarstva i energetike Tomislav Ćorić.

Fond se za 24 sata pravdao tako da su ustvrdili kako i najjači sustavi poput Facebook mogu pasti. Dan prije su uvjeravali kako je ovoga puta sve spremno za prijavu natječaja te da se neće ponoviti fijasko od prošle godine, kada im je web stranica za prijave također pala. Izgleda da su se prevarili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo