Objekti u derutnom stanju / Novi Bandićev projekt: Osniva mega-poduzeće i obnavlja sportske objekte za milijardu kuna

Za oporbu previše je nepoznanica da bi podržali ovakav projekt

26.2.2019.
7:00
VOYO logo

Pogled na grad je najljepši - ali sportski centar Šalata gledati nije ugodno. Prvi zagrebački bazen, izgrađen 1939. ruglo je grada. Umjesto da ovdje rastu šampioni, trenutno raste samo trava.

Generacije i generacije Zagrepčana upravo su na ovom bazenu naučile plivati, ali posljednjih 10 godina taj bazen više nije u upotrebi i iz dana u dan sve više i više propada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovat će megatrvrtku Sportski objekti d.o.o.

Pa su gradske vlasti došle na ideju. Osnovat će megatvrtku Sportski objekti d.o.o. pod čije će vlasništvo doći Športsko rekreativni centar Šalata. Gradski proračun, tvrde nam, ne može izdržati projekt obnove od 300-njak milijuna kuna, pa u cijelu priču moraju uskočiti banke.

"Došlo se do ideje da se taj kompleks na primjer unese u jedno društvo da se uzme hipotekarni kredit, kredit koji se jamči tom nekretninom i da se iz tih sredstava isfinancira obnova tog kompleksa i da se onda taj kredit vraća", kaže Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad bi jamčio za vraćanje kredita, ali bi se rata namirila od zarade športsko rekreativnog centra.

"Naravno napravit će se poslovni plan. Mi ćemo već od glavnog projekta znati koliko ćemo imat prostora za komercijalne namjene. Znamo što je kvadrat prostora danas u Zagrebu. Moći ćemo izračunati kolike ćemo zakupnine dobivati, članarine se isto znaju pa će se moći izračunati budući novčani tokovi kako bi se vraćali krediti", dodaje Jozić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer trenutno stanje ovog centra baš i ne donosi veliku zaradu.

Objekti u derutnom stanju

Prema novom projektu na Šalati bi umjesto dosadašnja tri trebala biti četiri bazena, a sve bi trebalo biti natkriveno što znači da bi se i kupališna sezona produljila na 12 mjeseci godišnje. Osnivanje gradske tvrtke koja bi obnavljala sportske objekte naći će se na dnevnom redu gradske skupštine. Za oporbu previše je nepoznanica da bi podržali ovakav projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporno je to što zapravo nije jasno koja će bit misija i djelatnost tog društva i te tvrtke. nije jasno koji će bit izvro prihoda. Dosta je čudna situacija da se jedan projekt uređenja stavlja u temeljni kapital te tvrtke. Budući da iz medija piše da je idejni začetnik te ideje Slobodan Ljubičić meni je to dovoljan razlog da budem ekstra oprezan oko te ideje", kaže Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš.

Slobodan Ljubičić danas o projektu nije htio. Poručuje kako je Grad Zagreb ionako taj koji je odgovoran za njegovu provedbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da nema čovjeka u gradu Zagrebu koji nije za to da se kompleks Šalate obnovi koji je napravljen prije Univerzijade ili za vrijeme Univerzijade, a to je, koliko 40 godina i nešto sitno", poručuje gradonačelnik Milan Bandić.

I nije Šalata jedina. Cibona, Dom sportova, bazeni na Mladosti - sve su to sportski objekti u derutnom stanju, čiju bi obnovu trebala financirati nova mega tvrtka grada Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo