'Ponašaju se kao barbari' / Novalja protiv Engleza: stanovnici Novalje ogorčeni zbog barbarskog ponašanja engleskih turista

Atmosfera s vrelih partija na Zrću prelijeva se i na ulice Novalje. Mladi partijaneri i dalje šetaju polugoli, unatoč istaknutim zabranama koje rijetko tko primjećuje.

29.6.2017.
19:07
VOYO logo

Incidenti se događaju povremeno, ali incidentno ponašanje mladih Britanaca, kojih 13 tisuća upravo boravi na Hideout festivalu na Zrću, nije iznimka nego pravilo, tvrde Novaljci koji priznaju da se iza super zarade krije i priča o puno zaplijenjene droge, demoliranih apartmana i sukoba koje rješavaju interventni policajci. Takva stihija Novalji više nije prihvatljiva.

“To je budalasto pravilo u zemlji u kojoj je toliko vruće. Glupo je”, rekao je jedan turist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Majica mi je ostala u apartmanu s drugim majicama”, rekao je Anthony iz Irske.

Mogućnost da će zbog neodjevenosti dobiti kaznu od tisuću kuna neke ipak pokoleba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam to vidio. Idem se obući”, promijenio je mišljenje Anthony.

Takvih kazni zbog razgolićenosti ili ispijanja alkohola po gradskim ulicama lani je u Novalji naplaćeno oko 300 tisuća kuna. Ove godine se nije javilo dovoljno kandidata za redarski posao jer su redari često izloženi i fizičkom napadu. Gradonačelnik smatra da je takvo stanje u gradu nedopustivo, a u pojedinim trenutcima i sigurnosno upitno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poslijepodne je čak bila jedna ružna scena golog seksa na rivi, u samom centru grada. Bilo je fizičkih napada na vlasnike apartmana, kuća, pa mi to ne možemo trpjeti. Ja kao gradonačelnik moram nešto poduzeti, bit će i drugih mjera”, izjavio je Ante Dabo, gradonačelnik Novalje.

Mladi gosti često ilegalno uvode druge ljude na spavanje ili razbijaju po apartmanima, pa sve češće sukobljene razdvaja i interventna policija. Slobodanu je zalutali drogirani mladić utrčao u hotel i bacio se s drugog kata. Namještaj mijenja svakodnevno, a morao je angažirati i zaštitare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iza svake grupe grupe mora doći majstor stolar. Razmišljamo da odustanemo od ovih mladih i da se vratimo normalnom obiteljskom turizmu. Istina vjerujem da će toga biti manje, ali nikakav novac ne vrijedi ovo divljaštvo koje mi tu prolazimo”, tvrdi Slobodan Trcol, vlasnik apartmana iz Novalje.

U Novalji je značajan broj i drugog tipa turista kojima se ne sviđa anarhija na ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kupaći kostim u restoranu nije nešto što mi se sviđa”, kazao je Jozef iz Češke.

“Meni se to ne sviđa. Mora postojati tolerancija, ali i neka pristojnost”, rekla je Magda iz Češke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik obećava da će od određenih festivala ubuduće tražiti i organiziranje barem stotinjak zaštitara i da se neće libiti inzistirati na pravilima ponašanja u gradu, pa makar to išlo nauštrb turističkog prometa.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo