nove upute / Nova pravila u bolnicama za najteže slučajeve: Pacijenti će biti podijeljeni u tri skupine

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Smjernice se ne odnose na one pacijente koji već odlaze na kemoterapije i zračenja

1.4.2020.
13:08
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Niti jedan liječnik neće glasno izreći, ali neslužbeno upozoravaju: bolnice su trenutačno najopasnija mjesta za širenje koronavirusa - i za zdravo medicinsko osoblje, a pogotovo za one čije je zdravlje već načeto.

U tu svrhu liječnici su izradili smjernice koje bi trebale detaljnije definirati, po uzoru na europska i američka udruženja, u kojim se sve slučajevima liječenja onkoloških pacijenata mogu privremeno zaustaviti ili usporiti, a da se njihovo stanje ne dovede u pitanje i izbjegnu rizici koji bi se mogli nepovoljno odraziti na konačne ishode liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

V.d. predstojnika Klinike za tumore Ivan Milas pojasnio kako će u narednom periodu, dok su na snazi izvanredne mjere, liječnici nastojati po dijagnozi raditi nekoliko skupina žurnosti do prestanka epidemije.

Bolesnici će biti podijeljeni u tri prioritetne skupine. U prvoj su oni najteži: klinički nestabilni, odnosno oni čije je zdravstveno stanje potencijalno akutno životno ugroženo. Druga skupina je rezervirana za pacijente čije zdravstveno stanje nije kritično, ali bi odgađanje terapije za šest do osam tjedana moglo potencijalno utjecati na ukupne ishode liječenja. U trećoj su oni s najmanje teškim dijagnozama - njihovo zdravstveno stanje je dovoljno stabilno da se dijagnostičko terapijsko postupanje koje bi zahtijevalo dolazak u bolnice, Kliniku za tumore, može odgoditi do trenutka dovršetka pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Smjernice se ne odnose na one pacijente koji već odlaze na kemoterapije i zračenja - takvi neće biti zahvaćeni nikakvom odgodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnicima se omogućuje lakša trijaža - za nove pacijente. Prva kategorija, nužne medicinske pomoći, odnosi se na osobe oboljele od tumora debelog crijeva, agresivnih tipova karcinoma pluća i dojke.

''Kod takvih pacijenata nema kalkulacije, nema usporavanja'', naglašava Milas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj skupini su oni oboljeli koji su već obavili dijagnostiku i dobili dijagnozu, ali kod kojih se može razmatrati mogućnost da se početak terapije odgodi za dva, tri tjedna.

''Kod tumora koji su tinjali u organizmu četiri, pet, šest godina, sada odluka o tome da se na par tjedana prolongiraju terapije ne može odigrati radikalnu ulogu'', kaže Milas za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja skupina pacijenata za koju smjernice preporučuju odgodu liječenja su, primjerice, lakši oblici tumora dojke gdje sumnjivi nalazi mikrokalcifikata upućuju na karcinom dojke i tada, kako kaže Milas, “terapiju možemo odgoditi za nekoliko tjedana i spriječiti dolazak u bolnicu i nepotrebno izlaganje riziku”.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike