Isprobana formula /

Nova Kukuriku koalicija u planu? 'Bit ćemo u prilici sastaviti Vladu ako oporbene stranke budu zajedno'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Formiranje nove Kukuriku koalicije ideja je IDS-ova Ivana Jakovčića, koji će trebati pomoć SDP-a za novi mandat u Europskom parlamentu, što mu je primarni interes

7.11.2017.
13:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U SDP-u načelno podržavaju zajednički izborni nastup opozicije, odnosno formiranje svojevrsne nove Kukuriku koalicije. Ukoliko se to dogodi izvjesno je da će sadašnje stranke opozicije zajednički nastupiti na trima uzastopnima izborima, koji se redaju od svibnja 2019. počev od izbora za Europski parlament, donosi Jutarnji list.

"Ili izlazimo triput skupa ili nema smisla ni početi pričati o obnovi Kukuriku koalicije", izjavio je jedan od potpredsjednika SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja je to IDS-ova Ivana Jakovčića, bivšeg istarskog župana koji je trenutno zastupnik u Europskom parlamentu, a za novi mandat u Bruxellesu treba mu pomoć najveće oporbene stranke. "SDP bez IDS-a i još nekih partnera neće lako moći sastaviti buduću vladu. Vjerujem da su oni toga svjesni, kao i da bi trebalo obnoviti inicijativu još iz 1995., kada sam inicirao Porečku skupinu, tada preteču koalicije šestorke koja je 2000. makla HDZ s vlasti. To odgovara i IDS-u i SDP-u", izjavio je nedavno za N1 televiziju.

Prva Kukuriku koalicija dogovorena je u istoimenom restoranu na Kastvu, gdje su se sastali šefovi SDP-a, HNS-a i IDS-a. Nedugo kasnije priključio im se HSU. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicija je pukla zbog sukoba Milanovića i Jakovčića, no sudeći prema izjavama potonjeg njegov odnos s čelništvom SDP-a se mijenja. Jedan od ključnih problema je nestabilan položaj Davora Bernardića kao lidera SDP-a, iako ni ta stranka nije nezainteresirana za formiranje novog saveza, donosi Jutarnji list.

Prije pola godine SDP je potpisao sporazum s HSS-om kojim su se obvezali na suradnju na sljedećim parlamentarnim izborima.

"Lijevo-liberalni blok bit će u prilici sastaviti sljedeću Vladu ako se ključne oporbene stranke budu držale zajedno", izjavio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo