NJEMAČKI GENERAL POHVALIO HRVATSKE VOJNIKE U AFGANISTANU: / 'Rade sjajan posao ovdje i daju ogroman doprinos'

Image
Foto: Pixsell

Hrvatska je jedna od 39 članica NATO-a i partnerskih zemalja koje s ukupno 17.000 vojnika sudjeluju u neborbenoj misiji 'Resolute support'

18.12.2019.
22:20
Pixsell
VOYO logo

Njemački general u Afganistanu pohvalio je hrvatske vojnike koji obučavaju i savjetuju afganistanske snage sigurnosti i zahvalio Hrvatskoj na "velikom doprinosu" misiji NATO-a u kojoj sudjeluje 39 država, priopćilo je hrvatsko ministarstvo obrane.

“Hrvatski vojnici rade sjajan posao ovdje...i daju ogroman doprinos u više područja – zdravstvu, vojnoj policiji i u zapovjedništvu. Zahvalan sam na velikom doprinosu koji Hrvatska daje. Hvala vam”, istaknuo je brigadni general Jurgen Brods, zapovjednik misije na sjeveru zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njime se sastao hrvatski ministar obrane Damir Krstičević koji je uoči Božića obišao pripadnike 11. hrvatskog kontinenta u kampu Marmal.

“Hrvatski vojnik prepoznat je po svojoj profesionalnosti, humanosti i odgovornosti i krasi ga visoka uvježbanost i psihofizička spremnost. Drago mi je čuti što naši saveznici i partneri ističu doprinos hrvatskih vojnika”, rekao je Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počast Josipu Briškom

On je s izaslanstvom ministarstva obrane i glavnog stožera položio vijenac i zapalio svijeće za poginule vojnike u Afganistanu i odao počast hrvatskom vojniku Josipu Briškom koji je smrtno stradao u srpnju u napadu talibana u Kabulu.

Hrvatska je jedna od 39 članica NATO-a i partnerskih zemalja koje s ukupno 17.000 vojnika sudjeluju u neborbenoj misiji 'Resolute support'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Afganistanu je 11. hrvatski kontingent sa 110 pripadnika čija je zadaća doprinos međunarodnoj sigurnosti, savjetovanje afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga te medicinske i vojno-policijske dužnosti.

MORH stipendira učenike za zvanje zrakoplovnog tehničara

U Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici u srijedu su uručeni ugovori o stipendiranju desetorice učenika 3. razreda koji se školuju za zvanje zrakoplovnog tehničara, priopćilo je Ministarstvo obrane RH (MORH).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovore o stipendiranju desetorici učenika uručio je savjetnik ministra obrane za vojna pitanja brigadir Anto Zelić koji je istaknuo da će MORH nastojati ispuniti sva očekivanja svojih stipendista.

"Nema veće časti od biti ovdje danas s vama i uručiti vam ove ugovore, vjerujem kako ćete svojim znanjima i vještinama doprinijeti razvoju HRZ-a", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) brigadni general Michael Križanec u obraćanju učenicima prisjetio se učeničkih dana u tadašnjem Zrakoplovnom obrazovnom centru "Rudi Čajevec" gdje je bio polaznik prvog naraštaja četverogodišnjeg školovanja kojeg je uspješno završio 1990. godine. Sada je to Zrakoplovno tehnička škola "Rudolf Perešin" s kojom HRZ održava i njeguje prijateljske odnose na obostrano zadovoljstvo kvalitetnijeg obrazovanja budućih kadrova.

Križanec je izrazio zadovoljstvo što će učenici po završetku školovanja biti primljeni u veliku obitelj hrvatskih zrakoplovaca. Također, zahvalio se i roditeljima na iskazanom povjerenju u djelatnike HRZ-a kojima daju djecu na daljnji razvoj i napredak u njihovom profesionalnom i privatnom životu koji će se ispreplitati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U odnosi na vrijeme kada sam i sam bio učenik ove škole i danas, nije se promijenila ustrajnost, ljubav i strast prema zrakoplovstvu", istaknuo je.

Ravnatelj Zrakoplovno tehničke škole "Rudolf Perešin" Vedran Šarac čestitao je učenicima na prepoznatom izboru budućeg poslodavca istaknuvši kako su ove godine zbog povećanog interesa učenika i roditelja imali potrebu napraviti određenu selekciju i tako izabrati upravo one najbolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prigodom Šarac je primio i zahvalnicu za izuzetan doprinos i ostvarenu suradnju od Uprave za ljudske potencijale MORH-a koju mu je uručio brigadir Anto Zelić.

MORH je do sada sklopio ukupno 68 ugovora, i to sa 37 učenika Zrakoplovno tehničke škole iz Velike Gorice i 31 učenikom Tehničke škole iz Zadra. Učenicima 3. razreda MORH isplaćuje mjesečnu stipendiju u iznosu od 700 kuna, a učenicima 4. razreda od 800 kuna. Nakon završetka srednje škole stipendisti se upućuju na dragovoljno vojno osposobljavanje kako bi stekli potrebna vojnička znanja, potom potpisuju ugovor o vojničkoj službi s MORH-om i stupaju u djelatnu vojnu službu u postrojbama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipendisti imaju obavezu redovitog pohađanja škole, izvršavanja obaveza utvrđenih obrazovnim programom za zrakoplovnog tehničara i postizanje završne ocjene najmanjeg prosjeka tri.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo