probit ćemo psihološku granicu /

Nikola Vikić-Topić otkriva kakvo će nas vrijeme pratiti tijekom izbornog dana

Kakvo će nas vrijeme pratiti tijekom izbornog dana - izbori su sami po sebi vrući, a hoće li biti osvježenja s neba?

3.6.2017.
18:45
VOYO logo

Rijetka su područja naše zemlje koja će sutra imati sreću da ih neki pljusak osvježi. Sunčano, vruće i sparno. To su tri riječi koje najbolje opisuju sutrašnji dan. Oblaka će biti malo, osobito ujutro. Poslijepodne nešto više, ali kao što sam spomenuo, rijetka su mjesta kojima će pljusak donijeti osvježenje.

Najveća vjerojatnost za to je Zagorju, Međimurju te u unutrašnjosti Dalmacije, no i tamo će to biti vrlo lokalno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će se točno kretati temperatura kroz dan? Prvo na kopnu - samo će rano ujutro biti ugodno, oko 20 stupnjeva. Već u 10 sati, temperatura prelazi 25, no to još nije ni približno  vrhunac vrućine. Muke počinju nakon 13 sati, kada će se probiti ona čarobna, pomalo psihološka granica vrućine od 30 stupnjeva. A najtoplije će biti između 15 i 18 sati, oko 32 stupnja!

Na Jadranu podnošljivije. Tamo temperatura neće probiti tu granicu od 30 stupnjeva. Ujutro će biti oko ugodnih 20, poslijepodne do najviše 28, 29. Olakotna okolnost na Jadranu je naravno i vjetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra će puhati zapadnjak i jugozapadnjak, dakle vjetar s mora koji donosu ugodno osvježenje... Ukratko, na Jadranu vrlo toplo, ali podnošljivo, a na kopnu neugodno sparno i vruće.

Mnogo je preporuka liječnika koje nam mogu olakšati ove vrućine, a nekima čak i spasiti život. Ovo su neke od njih:

  • Izbjegavanje boravka na suncu između 11 i 16 sati.
  • Nošenje šešira, marame ili kape radi zaštite glave koja je naš najosjetljiviji dio u uvjetima velike vrućine.
  • Nošenje što laganije, prozračne i svjetle odjeće. Znamo da svijetle boja refletkiraju velik dio sunčevog zračenja, a tamnije boje ga upijaju.
  • I na kraju, naravno, pijte dovoljno tekućine, liječnici kažu, barem 2 litre na dan, što u obliku vode, što u obliku juha ili slično
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo