'AKO SE TO DOGODI, IDEMO U OPORBU!': / Poznati Mostovac otkrio na što HDZ mora paziti

Image

Most će podržati reformu ministra Marića, ali će tražiti da se iz nje izuzmu saborski zastupnici koji bi trebali dobiti veće plaće.

16.11.2016.
7:51
VOYO logo

"Da je Most pobijedio na izborima, reforma bi vjerojatno izgledala drukčije, ali ona izgleda tako kako izgleda", izjavio je saborski zastupnik Nikola Grmoja za RTL Direkt dodajući kako je Marićeva reforma na inzistiranje Mosta ipak korigirana. Također je kazao kako će dati svoj prijedlog zakona kada je riječ o izuzimanju saborskih zastupnika od činjenice da će ima reformom plaće rasti. Očekuje od kolega u Saboru, koji će podići ruku za poreznu reformu, da se solidariziraju s građanima i podrže prijedlog Mosta, jer kako kaže, zbog svega što se u Hrvatskoj događalo ljudi nemaju povjerenja u političare, a ti isti političari bi sada na račun reforme trebali dobiti veće plaće.

BOŽO PETROV UVJERAVA: ‘Porez na prvu nekretninu građani uopće neće ni osjetiti’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O trošarinama na automobile i saborskim tabletima

Grmoja je kazao kako s HDZ-om u sklopu reforme nisu razgovarali o povećanju trošarina na kupnju automobila jer je to direktiva Europske unije kojom se pokušavaju oporezivati vozila koja proizvode više CO2. Problem u tome, dodaje, jest činjenica da Hrvati najviše kupuju najjeftinija vozila, odnosno ona koja onečišćuju okoliš. Tako će problem s trošarinama, priznaje, morati nekako regulirati.

Na pitanje zašto si saborski zastupnici ne bi sami kupili tablete, jer se njihova kupnja predlaže kako bi se uštedio materijal za sjednice, Grmoja je odgovorio: "Ja s tim nemam nikakvih problema. Ali, prema poslovniku Sabora piše da svaki saborski zastupnik ima pravo dobiti materijale na uvid. Netko bi se možda žalio, na ovakav se način može reći: imaš tablet, imaš sve materijale, ako ih želiš isprintati, možeš doći u saborsku službu i time će se znatno smanjiti troškovi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PETROV ODGOVARA NA KRITIKE OPORBE: ‘Naše su namjere dobre, što vi ništa niste učinili 25 godina?’

Pitanje poreznog USKOK-a

Kad je riječ o Poreznom USKOK-u, podržat će Marića, iako im njegov prijedlog nije drag. Međutim, ako nakon godinu dana Marićeve tvrdnje ne daju rezultate i bude vidljivo da se nije otišlo u dobrom smjeru tražit će da se stvari vrate na staro. Naime, sada su tim USKOK-om zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje gdje su reforme Mosta, Grmoja je odgovorio: "Mislim da Sabor nikad više nije raspravljao o zakonskim prijedlozima nego sada. Nema previše rasprava o ustašama i partizanima, razgovaramo o konkretnim stvarima. Mi smo uspjeli progurati naših sedam jamstava koji su mali koraci, ali pokazuju u kojem smjeru treba ići. Marićeva porezna reforma se isto tako dijelom slaže s našim predizbornim programom, ona će sigurno potaknuti nove investicije i zapošljavanja. Samo što ministar Marić, kao i svaki ministar financija, uz rasterećenje treba gledati i gdje će očuvati to da proračunska rupa bude što manja."

Osvrćući se na suradnju s HDZ-om, Grmoja je kazao kako je ona dobra te da Most ima razloga ostati na vlasti, međutim da ako HDZ bude inzistirao "na nekakvim stvarima koje su nama neprihvatljive, naravno, da uvijek postoji opcija da Most ode u oporbu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo