MINISTARSTVO OBJAVILO UPUTE / Nijemci upozorili svoje turiste koji stižu kod nas na ljetovanje: 'Ovdje će vas opljačkati, a ovdje pazite na mine'

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Oko uličnog kriminala njemački turisti ne trebaju previše strahovati jer je, navode, u našoj zemlji vrlo nizak, a nasilni su zločini rijetki. No, podsjećaju da se sitni kriminal u koji spada i džeparenje uglavnom događa u turističkim zonama, a posebno su ovdje upozorili na Zagreb i tamošnji Glavni i Autobusni kolodvor

14.7.2023.
12:48
Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

Na službenim stranicama njemačkog Ministarstva vanjskih poslova obavljene su važne informacije za turiste koji planiraju posjetiti Hrvatsku, prenosi Fenix Magazin. Njima pokušavaju upozoriti i pripremiti turiste na ono što ih čeka kada se zapute na godišnji odmor u Lijepu Našu. Uz podatke o carini, zdravstvenom sustavu i primjerice klimi objavljeni su i podaci o sigurnosti u zemlji.

Turiste se upozorava da u nekim dijelovima Hrvatske još postoji opasnost od mina koje su zaostale od rata, posebice u istočnoj i zapadnoj Slavoniji te duž zapadnog i jugozapadnog dijela granice sa susjednom Bosnom i Hercegovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe se da, iako se homoseksualnost poštuje zakonom, ona još uvijek nije sasvim prihvaćena u svim dijelovima društva. Pogotovo je to izraženo, navode, izvan većih gradova i turističkih područja. Prenose tvrdnje LGBTQ+ aktivista koji ističu da su još pripadnici još uvijek meta diskriminacije, nekad čak i od strane vlasti.

Image
da se želudac okrene /

Tirkizno more, netaknuta priroda... A onda su u bračku valu stigli Nijemci s jahtom i ispustili fekalije...

Image
da se želudac okrene /

Tirkizno more, netaknuta priroda... A onda su u bračku valu stigli Nijemci s jahtom i ispustili fekalije...

Tvrde da se krađe najčešće događaju provalama u automobile na plaži pa ih upozoravaju da na sigurno mjesto pohrane novac i dokumente te da naprave kopije za svaki slučaj. Savjetuju im i da plaćaju karticama ili da nose malo gotovine, tek onoliko koliko će im biti potrebno za kroz dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko uličnog kriminala njemački turisti ne trebaju previše strahovati jer je, navode, u našoj zemlji vrlo nizak, a nasilni su zločini rijetki. No, podsjećaju da se sitni kriminal u koji spada i džeparenje uglavnom događa u turističkim zonama, a posebno su ovdje upozorili na Zagreb i tamošnji Glavni i Autobusni kolodvor.

Naposljetku, svojim građanima su savjetovali da prilikom kupnje ili odlaska u restoran provjere cijene, ali i da budu skeptični prema nepoznatim e-mailovima i pozivima te zahtjevima za pomoć od navodnih poznanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije samo nekoliko dana i njemački su mediji upozorili svoje građane. Oni su pak istaknuli da je Hrvatska skuplja no ikad. "Bilo da se radi o gradskom izletu u Dubrovnik ili odmoru na plaži na Krku - turisti moraju biti spremni na veće troškove u Hrvatskoj", osvanulo je na njemačkom portalu Bayerische Rundfunk 24.

POGLEDAJTE VIDEO: Od austrijskih novina preko TikToka do ministra financija: svi pričaju o napuhanim cijenama na Jadranu. Umjesto rekorda brojat ćemo prazne sobe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo