da se želudac okrene / Tirkizno more, netaknuta priroda... A onda su u bračku valu stigli Nijemci s jahtom i ispustili fekalije...

Ljetnu idilu u predivnoj bračkoj laguni narušili su njemački turisti. Iz svoje su luksuzne jahte ispustili fekalije i balast. I pritom se izvukli nekažnjeno. Provjerilo smo koliko su česti ovakvi slučajevi, ali kazne za one koji krše pravila

4.7.2023.
7:34
VOYO logo

Idila, netaknuta priroda, tirkizno more i – hrpa fekalija! Bračku uvalu Bobovišća zagadili su njemački turisti. Iako su se oglušili na upozorenja jedriličara, uspjeli su proći nekažnjeno.

"To je zagađenje kao prvo i kao drugo to stvarno više ne možeš raditi, nisi neznalica sa svim dostupnim informacijama koje imamo o okolišu", govori Tania iz Nizozemske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Živimo od našeZemlje i ponekad nisam baš sretan kad vidim i puno plastike u moru ili ulja", kaže Helmut iz Njemačke.

Na brodovima su obvezni spremnici u kojima se skupljaju fekalije i sive vode. Više se ne smiju praznici usred mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nema kupanja /

Onečišćene četiri plaže kod Dubrovnika. Uzrok su fekalije

Image
nema kupanja /

Onečišćene četiri plaže kod Dubrovnika. Uzrok su fekalije

"Mislim da svatko tko dolazi u bilo koju državu da bi se trebao dobro informirati koja su pravila, kakav je red, pogotovo na moru da bi morali znati da je to sve zabranjeno", govori pulska lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc.

U pulskoj se marini brodovi mogu prazniti na zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stave se kod nas uz obalu, dođe cisterna, isprazni tank i tako se promijene gosti koji imaju potrebu za tim, ja vjerujem da određeni dio gostiju vjerojatno to još uvijek radi na otvorenom", kaže poslovođa mornara u marini Neven Šuput.

"Po prijavama izlazimo vani kontroliramo more al isto tako mi možemo kontrolirati sva plovila koji su vezani na obalu da li imaju ugrađene tankove tj sanitarne čvorove da li su im ventili otvoreni ili zatvoreni", govori Brenko Škerjanc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potražnja pražnjenja je minimalna. Ne pomaže ni činjenica da većina marina tu uslugu – ne naplaćuje!

"Mi vršimo konstantni nadzor ali čujem u ostalim marinama da se zna desiti, gle dođu gosti niti poznaju propise i to su čarter gosti, došao je on će to napraviti netko iz neznanja netko iz potrebe", kaže Šuput.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brački turisti uštedjeli su šest tisuća eura, koliko je maksimalna kazna za ispuštanje fekalija.

POGLEDAJTE VIDEO: Produženi vikend je pred vratima. Stranim gostima pridružuju se domaći. Najviše njih putuje trajektima prema Braču

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo