epidemiolozi na terenu / U Obrovcu se voda povlači, ali su isplivali novi problemi - Fekalije i mazut: Stanovništvu prijeti zaraza!

Gradske ulice peru se od mulja pomiješanog s mazutom i fekalijama, ali pravi problem su zatvoreni prostori. Naime, nakon što se prostor potpuno isprazni i očisti od mulja, trebalo bi baciti sav namještaj, pogotovo onaj tapecirani. Ali, gradski kontejneri za glomazni otpad još uvijek nisu stigli

17.5.2023.
19:35
VOYO logo

Zrmanja u Obrovcu se povlači, ali su isplivali novi problemi, a to su fekalije i mazut. Stanovništvu prijeti zaraza pa su na teren izašli i epidemiolozi! Građani se žale da im pomoć stiže presporo, a u svemu su se ponovno iskazali najviše susjedi jedni za druge.

Prizemni stan obitelji Perica poplava je uništila u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najprije se treba ova voda povući da to počistimo. Ne znam stvarno što ćemo poslije. Ne znam hoćemo li se uopće vraćati. Nema se smisla vraćat", kaže nam Joso Perica iz Obrovca.

Žive u prizemlju zbog sina koji ima cerebralnu paralizu i u kolicima je. Privremeno su kod prijateljice u susjedstvu, a onda će u stan na prvom katu koji im je ponudio gradonačelnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Imala sam poseban ulaz za njega i njemu prilagođena kolica, a sad ću imati nekakvih pet, šest vanjskih stepenica i onda još jedno desetak", kaže nam očajna Rajna Perica.

Image
kod petrinje /

Vojska opet brani Novu Drenčinu: 'Kod nas je poplava svakih par mjeseci. Malo kiše padne, ti se bojiš...'

Image
kod petrinje /

Vojska opet brani Novu Drenčinu: 'Kod nas je poplava svakih par mjeseci. Malo kiše padne, ti se bojiš...'

Gradske ulice peru se od mulja pomiješanog s mazutom i fekalijama, ali pravi problem su zatvoreni prostori. Naime, nakon što se prostor potpuno isprazni i očisti od mulja, trebalo bi baciti sav namještaj, pogotovo onaj tapecirani. Ali, gradski kontejneri za glomazni otpad još uvijek nisu stigli u grad, tako da građani sami skupljaju smeće i odnose ga na gradsko odlagalište otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo organizirali kamione koji odvoze taj namještaj. Nismo stavili kontejnere jer to bi nam stvaralo veći problem, pa izravno kupimo namještaj", kaže nam Slobodan Jurjević, načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Obrovca

Do turističke agencije na rivi nisu stigli ni kontejner ni kamion. Vlasnik turističke agencije iz Obrovca Đuro Župan kaže nam da odvoze stvari na stovarište na Đakovači.
"Uglavnom to radimo sami. Općinski kontejneri još nisu stigli", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fekalno zagađenje u vodovodu za epidemiologe je alarm za uzbunu. Voda nije pitka, prokuhavanje još uvijek nije dovoljno.
"Najčešće dođe do infekcija gastrointestinalnog trakta, znači proljevi, povraćanja, mučnine. Iz tog razloga da bismo spriječili nastanak neke hidrične epidemije, koja u ovakvim situacijama može biti od visokog rizika, onda izbjegavamo konzumiranje takve vode", objašnjava Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar

Dok pomažu u borbi s vodom, prijatelju skupljaju i novac za slušni aparat koji je izgubljen u poplavi. I to je još jedna potvrda da u velikoj nevolji mnogi imaju veliko srce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo