kolumna ive anića / Nije vaš problem? Zamislite da je iza tih zatvorenih vrata, iza kojih se čuju udarci i jauci, vaša kći

Image
Foto: Shutterstock

U mom selu, pred okupljenim društvom, ustvrdio je okrivljenik, lupajući djevojci glavom o pod, ženi se odreže glava ako muškarcu kaže da se stiša!

Ivo Anić

Ivo Anić

17.4.2020.
8:05
Shutterstock
VOYO logo

"Ti trebaš dignuti ruku ako želiš pričati, u mom selu režu glave zbog toga!"

Tim riječima 23-godišnjak iz Pule, porijeklom iz Čapljine, objasnio je onomad svojoj djevojci pravila ponašanja u RH, te da bude sasvim jasno, udarao je nogama po licu, i da joj bude još jasnije istim tim nogama napravio i "polugu" na desnoj nozi djevojke koja je uslijed rotacije podkoljenice zadobila teške ozlijede opasne po život. Općinsko državno odvjetništvo u Puli reagiralo je optužnicom u kojoj se mladić teretio za kazneno djelo, koje je ovaj negirao i naveo kako je djevojka došla do njega i sama od sebe pala pred njim, policija je ustvrdila forenzikom kako je optuženi taj dan bio "malo van sebe" zbog otkaza na poslu, a društvene mreže su se užarile opravdanjima kako  je nesretna djevojka potencirala svojim ponašanjem takvo ponašanje svog mladića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojka je, ne znam zašto treba i napominjati uopće takve stvari, pred brojnim svjedocima samo tiho upozorila mladića da se malo stiša i smiri, na što je ovaj izgubio kontrolu shvativši to kao sramotnu uvredu pred prijateljima i "objasnio" curi pravila ponašanja žena u RH, državi u kojoj je poznato da su žene "drugotne", da su niža bića, da su za madraca, a ne za mudraca, te da žene nisu kako ona misli jednake s muškarcima, već upravo suprotno. 

U mom selu, pred okupljenim društvom, ustvrdio je okrivljenik, lupajući djevojci glavom o pod, ženi se odreže glava ako muškarcu kaže da se stiša! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovom selu, sad govorim hipotetski, kako je red i običaj održana je i svadba rečenog para, dobili su kako je i red dijete, djevojka ako je i vjerovala da život bez nasilja u obitelji može biti moguć razuvjerena je onomad kad joj je "selo" preko društvenih mreža poručilo da bude poslušna i život bi se nesmetano odvijao sa tu i tamo kojom modricom, šamarom ili nogom u lice da nije nastupila pandemija koronavirusa

Zatvorena 24 sata s nasilnikom

Zamislite, još naravno govorim hipotetski, danas život te žene zatvorene 24 sata s nasilnikom kojeg štiti njegova zajednica, običaji pa i mjesna crkva, koja propagira tezu kako su žene drugotne i samim tim podložne svom izabraniku u svim aspektima njegova života. No ono što uistinu trebate zamisliti jest okruženje u kojem živi. Susjedi koji svakodnevno jasno čuju tupe udarce, šamare i jauke takvih žena koji odjekuju njihovim zgradama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebaju li susjedi prijaviti takve slučajeve nasilja, istodobno riskirajući opasnost da se nasilnik okomi i na njih, i trebaju li prijaviti nadležnim službama što se događa u njihovom okruženju ako su svjesni da će se istodobno izložiti osudi svoje zajednice i mržnji koja će se prema njima usmjeriti preko društvenih mreža? 

Ako mislite da se takve stvari događaju drugima, pokušajte u grupi "Mi Hrvati" danas braniti napadnutu novinarku Dalmatinskog portala kojoj se prijeti smrću, a sve one koji je brane proglašava izdajnicima, komunistima i njihova se imena i prezimena stavljaju javno na liste za odstrel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebamo li dakle prijaviti takve slučajeve i time izravno ugroziti sebe i svoju obitelj, i nije li pametnije ne poduzimati ništa, ili moramo skupiti svoju osobnu i građansku hrabrost i nazvati Hrabri telefon za djecu, ili za roditelje, Žensko savjetovalište za žrtve nasilja, B.a.b.e, Plavi telefon ili svoju najbližu policijsku postaju?

Razmislite

Ako i dalje mislite kako pitanje nije važno, kako se o tim stvarima trebaju brinuti institucije i kako vi, kao susjed ne snosite nikakvu krivnju niti odgovornost jer niti ste razlog, niti inicijator ničijeg nasilničkog ponašanja, te ako i dalje mislite da je "cura sama kriva" jer je odabrala život s nasilnikom, tada razmislite još jednom, a ja ću vam na još jednom primjeru pokazati i zašto razmisliti trebate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto malo južnije od Pule, u okolici Zadra, javnost je onomad zgrozila snimka nadzorne kamere kafića na kojoj se jasno vidi kako Darko Kovačević, poznatiji kao Daruvarac, 18- godišnjoj Zadranki glavom razbija umivaonik. Nakon trakavice u medijima koja je zgrozila javnost, a koju su mediji popratili kao prvorazredni skandal, ostalo je neupitno kako je Daruvarac izbio svojoj djevojci tri zuba, "uredio" joj dvadeset šavova na licu i glavi, te kako je ista zadobila po život opasne ozlijede. 

Djevojka je, ne znam zašto treba i napominjati uopće takve stvari, samo upozorila svog dečka da se "malo umiri", nakon čega joj je Daruvarac objasnio pravila ponašanja žena u RH, državi u kojoj je poznato da su žene drugotne, da su niža bića, da su za madraca, a ne za mudraca, te da žene nisu kako ona misli jednake s muškarcima, već upravo suprotno. U Daruvarčevom selu, pred okupljenim društvom, ustvrdio je drugim riječima Darko, lupajući djevojci glavom o pod, ženi se odreže glava ako muškarcu kaže da se stiša!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovom selu, sad govorim hipotetski, kako je red i običaj održat će se kad – tad daruvarčeva svadba, dobit će kako je i red dijete, buduća supruga ako je i vjerovala da život bez nasilja u obitelji može biti moguć razuvjerena je onomad kad  je "selo" preko društvenih mreža poručilo djevojci kojoj je Daruvarac razbio glavom umivaonik da bude poslušna, i život bi se nesmetano odvijao sa tu i tamo kojom modricom, šamarom ili nogom u lice da nije nastupila pandemija koronavirusa.

Zamislite, još naravno govorim hipotetski, danas život  žena zatvorenih 24 sata s Daruvarcima koje štiti njihova zajednica, običaji pa i mjesna crkva, koja propagira tezu kako su žene drugotne i samim tim podložne svom izabraniku u svim aspektima njegova života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmislite još

Ako i dalje mislite kako pitanje nije važno, kako se o tim stvarima trebaju brinuti institucije i kako vi, kao susjed ne snosite nikakvu krivnju niti odgovornost jer niti ste razlog, niti inicijator ničijeg nasilničkog ponašanja, te ako i dalje mislite da je „cura sama kriva“ jer je odabrala život sa nasilnikom, tada razmislite još jednom, a ja ću vam na i na trećem primjeru pokazati i zašto razmisliti trebate.

Nešto malo još južnije i od Pule i od Zadra, u okolici Splita, točnije Podstrani, javnost je zgrozio i potresao događaj u izvedbi 21-godišnjaka R.Š. koji je na tulumu svoju djevojku brutalno silovao gurajući joj nepoznatu napravu u analni otvor. Djevojka je od bolova pala u komu, a prijateljica nesretne djevojke na sudu je dala iskaz kako su prije incidenta s rotirajućom napravom R.Š. i njegova djevojka imali verbalni okršaj oko mesa za roštilj. Djevojka je, po mišljenju R.Š. prešla granicu dozvoljenog ponašanja u njegovom selu kazavši kako bi bilo dobro da se ovaj malo stiša i smiri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roko je svojoj djevojci objasnio pravila ponašanja žena u RH, državi u kojoj je poznato da su žene drugotne, da su niža bića, da su za madraca, a ne za mudraca, te da žene nisu kako ona misli jednake s muškarcima, već upravo suprotno. U Rokovom selu, pred okupljenim društvom, ustvrdio je tako i R.Š., lupajući djevojci glavom o pod, ženi se odreže glava ako muškarcu kaže da se stiša! Ili joj se u anus ugura rotirajuća naprava, svejedno.

Još razmišljate?

Treba li svoj miran život izložiti opasnosti da se Daruvarci, stanoviti 23-godišnjaci ili R.Š. iz Podstrane okome na vas, a vaša vas zajednica stigmatizira preko društvenih mreža i obilježi kao "mrzitelja svega hrvatskoga", "drukera i suradnika milicije" kako je policiju nazvao don Josip Delaš, svećenik sa Sirobuje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dat ću vam i četvrti primjer dok razmišljate.

Nešto malo južnije, sjevernije, ili zapadno, nebitno, svećenik Ivica Raguž, u povodu blagdana Velike Gospe objasnio je hrvatskoj mladeži u "Glasu Koncila" kako se trebaju ponašati prema ženama. Kao pravi Hrvati, kao katolički narod koji od stoljeća sedmog živi u ovom selu, pardon državi, svećenici nakon mise okupljenoj mladeži preporuče istoimenu tiskovinu, iz koje oni uče pravila lijepog ponašanja i ophođenja prema drugim živim bićima, domaćim životinjama i ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već prve stranice Svetoga pisma, objasnio je onomad Ivica Raguž mladeži, kazuju kako je prvi grijeh nastao zbog neposlušnosti. Eva se drznula, pred Adamovim prijateljem Sotonom, kazati ovome da se malo stiša, na što je Adam izgubio kontrolu, te sagriješio zbog sažaljenja nad svojom ženom. Neposlušnost ovdje ne znači da žena gradi svoj život bez Boga, da ona božemiprosti nema svoju glavu, već neposlušnost proizlazi iz nakane žene da traži svoja prava za jednakošću s muškarcem, da izbriše razlike, jer žena, kako je tvrdi Ivica Raguž, mora prihvatiti da je ona od Adama, a ne Adam od nje, i samim tim drugotna, dok je muškarac prvotan. Svećenik Raguž je ženama objasnio pravila ponašanja u RH, državi u kojoj je poznato da su žene drugotne, da su niža bića, da su za madraca, a ne za mudraca, te da žene nisu, kako one misle jednake s muškarcima, već upravo suprotno. 

U Raguževom selu, pred okupljenim društvom, ustvrdio je drugim riječima svećenik, ženi se odreže glava ako muškarcu kaže da se stiša!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili joj se u anus ugura rotirajuća naprava, ili joj se glavom razbije umivaonik, ili joj u samoizolaciji, iza zatvorenih vrata kakvim tupim predmetom polomi kosti, ili je jednostavno izložite zajednici na društvenim mrežama da se ova pozabavi njom, pa da je proglasi "mrziteljem svega hrvatskoga" i "sotonom koja napada naše svećenike".

Zaključak je vrlo jasan i nedvosmislen. Ako vam je stalo do života, i ako vam je isti mio, ni za živu glavu drage naše žene u ovom vremenu izolacije zbog koronavirusa, svom muškarcu pred okupljenim seljanima na društvenim mrežama ne smijete kazati da se stišaju, da su nedajbože pijani, da se malo umire, jer riskirate ozbiljne i za život opasne ozlijede. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako i dalje mislite kako pitanje nije važno, kako se o tim stvarima trebaju brinuti institucije i kako vi, kao susjed ne snosite nikakvu krivnju niti odgovornost jer niti ste razlog, niti inicijator ničijeg nasilničkog ponašanja, te ako i dalje mislite da je "cura sama kriva" jer je odabrala život sa nasilnikom, tada ste u krivu.

Upravo vaše dugotrajno razmišljanje, a ne djelovanje, je i dovelo do ovakvog sramotnog stanja u zemlji i porasta obiteljskog nasilja o kojem i nadležna ministarstva ovih dana toliko govore. Upravo vaša razmišljanja što i kako, nedoumice i strahovi, vaša vagnja i zaokruživanja ljudi kojima ste davali svoja povjerenja "jer tako nalaže vaša zajednica okupljena na društvenim mrežama", a ne vaša savjest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog tolikog razmišljanja i dugogodišnje linije manjeg otpora, danas imamo zajednicu kojom ne vladaju civilizacijski, znanstveni i društveni uzusi, već vlada zakon sela, klera i nasilnika. Upravo zato što smo svi mi razmišljali, strahovali, suzdržavali se i pravili kako se nas sve to ipak ne tiče.

Strah je jedino čega se trebamo bojati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve drugo pobrinut će se naše zajednice. Pa ako vas i proglase izdajnikom, ako vas i stigmatiziraju i iza leđa vam kažu da ste "druker", mala je to cijena koju ste svojim odgovornim ponašanjem platili ovom društvu. Kao što je to rekao mladi vatrogasac osobi koja ga je optužila da je nositelj zaraze, koju je dobio gaseći požare, da zamisli da je na njegovom mjestu njen sin, tako i vi zamislite da je iz tih vrata iza kojih jasno čujete udarce i jauke, vaša kći.

JOŠ KOLUMNI IVE ANIĆA

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču