Povratak online nastave / Nije svima po volji: Srednjoškolci su proveli zadnji dan u klupama, od ponedjeljka prelaze na C model nastave

Iako je u protekle dvije godine nabavljeno preko 200 tisuća tableta i 30 tisuća računala, za online nisu svi spremni

11.12.2020.
23:00
VOYO logo

Sve srednje škole u zemlji, odnosno više od 144 tisuće srednjoškolaca od ponedjeljka prelazi na online, takozvani C model nastave.

Tako će ostati sve do kraja prvog polugodišta, što znači da bi se u školske klupe trebali vratiti tek 18. siječnja, nakon produljenih zimskih praznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok većina osnovaca nastavlja s nastavom uživo, srednjoškolci su proveli zadnji dan u klupama. Povratak na online - nije svima po volji, posebno maturantima.

"Više volim ići u školu kada smo uživo, međutim budući da je ovakva epidemiološka situacija smatram da bi trebali ići online da sačuvamo sebe i druge", rekao je maturant Vito Podnar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
C model /

Ne prelaze sve osnovne škole na online nastavu, već samo tri županije

Image
C model /

Ne prelaze sve osnovne škole na online nastavu, već samo tri županije

"Moći ćemo se više posvetit maturi i čitanju lektira sad dok budemo slobodni, a opet mislim da profesori to objašnjavaju puno bolje u živo nego online, pa je to malo zeznuto", izjavila je maturantica Josipa Klisurić.

Novoj situaciji ne vesele se samo učenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki se profesori, na žalost raduju online-u, ja kao ravnatelj se apsolutno ne radujem tomu. A zašto - zato što je to zamjena za nešto što se ne može zamijeniti", poručio je Želimir Čečura, ravnatelj XIII. gimnazije u Zagrebu.

Da je kod nekih profesora dolazilo do zlouporabe, potvrđuje nam i profesorica Daria.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sat ne mora trajati 45 minuta, može trajati 5 minuta. Možeš teoretski objavit navečer zadatak, a sutradan dugo spavat do 10 ujutro i ništa ne radit", rekla je Daria Šuprinović Karakaš, profesorica njemačkog i španjolskog jezika.

"Formalno, ta nastava će biti odrađena, međutim i na temelju proljetnog iskustva to neće biti, i nikada ne može biti isto kao nastava uživo", poručila je Evica Šivak Ledić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je u protekle dvije godine nabavljeno preko 200 tisuća tableta i 30 tisuća računala, za online nisu svi spremni.

"Jest činjenica da u ponekim dijelovima Republike Hrvatske stvari nisu ujednačene i da zbog toga i ne možemo frontalno davati upute na koji način će se ta nastava izvoditi", izjavio je Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je odluka kako će, na koji način u kojem trenutku raditi prepuštena ravnateljima.

"Tako da će se moji profesori slabo veseliti jer će morati dolaziti u školu, jer u školi imaju uvjete za rad", rekao je Čečura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dodatan je problem i ocjenjivanje.

"Odnosno, nepouzdane su nam ocjene jer se moglo na različite načine snaći da netko drugi pomogne ili umjesto učenika da netko drugi rješava pisane zadaće", poručila je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato iz sindikata apeliraju na profesore da ne pretjeruju sa zadaćama, i da ispitivanje izbjegavaju - kako bi se izbjeglo varanje. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo