Kriza nije sve pogodila /

Nije sve tako sivo u hrvatskoj ekonomiji: Neki planiraju širiti svoja poslovanja, omogućiti stalan rad od kuće...

Epidemija je ubrzala procese digitalizacije i omogućila novu opciju - rad od kuće. Čak 60 posto ispitanih namjerava tu mogućnost svojim radnicima pružiti i nakon epidemije

17.3.2021.
14:20
VOYO logo

Gotovo 40 posto članica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj je u epidemijskoj godini bolje poslovalo nego prije COVID-a.

Image
stvaranje ugrušaka /

Šefica EMA-e o AstraZeneci: 'Kad cijepite milijune ljudi, neizbježno je da dolazi do ovakvih incidenata'

Image
stvaranje ugrušaka /

Šefica EMA-e o AstraZeneci: 'Kad cijepite milijune ljudi, neizbježno je da dolazi do ovakvih incidenata'



Pozitivne stvari koje je epidemija potaknula su ubrzana digitalizacija, a ono što će radnike itekako zanimati je da čak 60 posto ispitanih čelnika tvrtki želi rad od kuće i nakon epidemije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije sve tako sivo u hrvatskoj ekonomiji. No kriza nije sve pogodila jednako.

"Velika poduzeća sasvim sigurno su blaže prošla u ovoj krizi imajući iza sebe zaleđe matičnih kompanija i svakako su bili u povoljnijoj situaciji od malih i mikro poduzeća koji su se morali osloniti isključivo na vladine mjere.", rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a.

Od 135 članova Američke gospodarske komore 39 posto smatra da se usprkos pandemiji u 2020. poslovalo bolje nego u 2019. Isto toliko ih je poslovalo lošije. No, te rezultate treba pogledati u kontekstu članstva jer trećina su velike strane tvrtke iz IT i farmaceutskog sektora koje posluju u Hrvatskoj.

Jedna koja je pozitivno poslovala u pandemijskoj godini je i tvrtka Dražena Oreščanina, jednog od lidera Glasa poduzetnika. No, takvi su manji dio hrvatskog gospodarstva. Oni najpogođeniji nisu obuhvaćeni ovim istraživanjem, kaže Oreščanin.

Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika: "I ugostitelji, i povremeni prijevoz, i turistički vodiči, i turističke agencije, i event industrija, oni su svi u jako teškom položaju i svi su imali veliki pad od 50, 60, 100 posto."

Teška godina nije negativno utjecala ni na tržište rada. Više od polovice ispitanih održalo je isti broj zaposlenih u prošloj godini. Trećina je dodatno zapošljavala, a samo 16 posto tvrtki je otpuštalo radnike.

Epidemija je ubrzala procese digitalizacije i omogućila novu opciju - rad od kuće. Čak 60 posto ispitanih namjerava tu mogućnost svojim radnicima pružiti i nakon epidemije. No, za to bi trebalo popraviti Zakon o radu, kažu iz Američke komore.

"Svakako očekujemo da se regulativa i u tom smjeru otvori, odnosno da se taj institut rada od kuće omogući na puno jednostavniji način", rekla je Doko Jelušić.

Iz Ministarstva kažu da je novi zakon o radu u pripremi. Na snagu bi trebao stupiti prvog siječnja, ali tvrde da je rad od doma dovoljno dobro reguliran i u aktualnom zakonskom okviru.

Dragan Jelić , državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike: "Malo bi drugačije definirali ugovore na određeno i ugovore na neodređeno. Hrvatska je nažalost pri vrhu po ugovorima na određeno. Tu bi voljeli da radnici ipak imaju neku sigurnost. Ali opet ne bi da ti ugovori na određeno budu zapisani u kamenu nego bi htjeli neku veću fleksibilnost."

Unatoč kritikama, većina je spremna na nova investiranja u Hrvatsku.

"Većina članova AmChema u nadolazećem razdoblju planira širenje poslovanja i nova zapošljavanja", rekla je Ruža Tomić Fortuna, predsjednica Upravnog vijeća.

I velike tvrtke i mali poduzetnici da će se posljedice na ekonomiju osjećati još barem dvije godine od prestanka epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo