treba li se premijer brinuti? /

Nije jasno tko podržava Vladu: što se zapravo događa na političkoj sceni?

U Vladi su sigurni da su manjine - i dalje dio HDZ-ove većine

10.5.2017.
18:48
VOYO logo

Krhka saborska većina koju je premijer pokazao – upravo je tanja za još jedan glas. Manjinski zastupnik Furio Radin otkazao je podršku HDZ-ovoj vlasti zbog izjave Milijana Brkića o manjinama koja je bila upućena Miloradu Pupovcu. On ipak nije toliko rezolutan kao Radin.

"Sačekajte. Nemojte misliti da smo mi ti koji zaboravljamo koje su civilizacijske obaveze prema žrtvama u Jasenovcu", kaže Milorad Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, u Vladi su sigurni da su manjine - i dalje dio HDZ-ove većine. 

"Računamo na njih i dalje, tako da mislim da će to sve skupa nazovimo ih tako, neke određene izjave i strasti se primiriti", poručuje ministar Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primiriti nagađanja pokušavaju i u HSS-u. Tvrde kako nisu istinite medijske špekulacije o tome da će se njihova stranka prikloniti HDZ-u, dok šef oporbe proziva Banske dvore da i dalje nemaju čak 4 ministra. 

"Postavlja se pitanje kako uopće u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji Vlada uopće može vladati uz tako krhku i nestabilnu ekonomsku većinu koju najavljuje. Na premijeru Plenkoviću je da pokaže većinu na imenovanju novih ministara", jasno će predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

A dotad, HDZ se brani od insinuacija stranke Slobodna Hrvatska o kaznenoj odgovornosti premijera Andreja Plenkovića zbog isplate zaostalih mirovina pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane. Ministar rada uvjerava da to nije rezultat dogovora sa zastupnikom Željkom Glasnovićem početkom mjeseca, nego obaveza Hrvatske iz ugovora s BiH otprije 10 godina za što je tvrdi novac osigurala još Oreškovićeva vlada. 

"7. travnja ove godine HZMO, budući je prikupio dovoljno sredstava, najavio isplatu tih sredstava za 2007. godinu, pri čemu govorimo o iznosu od oko 80 milijuna kuna", kaže ministar Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovanje o novim ministrima na redu je iza lokalnih izbora. Toliko vremena je ostalo i premijeru – da pokuša ušutkati kritičare. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo