Plavo Valentinovo /

Ni HAŠK ni Croatia: Tuđman je forsirao, ali u srcima navijača oduvijek je bio jedino - Dinamo

Bila je to najveća pobjeda plavih navijača, ali bio je to i trijumf naroda nad politikom

14.2.2020.
20:25
VOYO logo

Prije točno 20 godina vraćeno je ime Dinamo. Tog Valentinova, ostvario se san svih navijača modrog kluba. Nakon tri godine pod nazivom HAŠK Građanski, a potom i šest pod imenom Croatia, na Maksimir se vratio Dinamo.

Koliko god je to tadašnji predsjednik Franjo Tuđman pokušao nametnuti, ni HAŠK ni Croatia nisu ušli u srca navijača. Kad je tamo oduvijek bio jedino Dinamo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ne samo u srcima navijača, nego i igrača. 

"U nekoj našoj priči, između igrača, uvijek se spominjalo ime Dinamo. Naravno, kad dođete pred rukovodstvo koje je s nama bilo i na putovanjima, okupljanjima, druženjima, morali smo jako dobro paziti. Nisu to anegdote. To je, jednostavno, tada bilo tako. Znalo se dogoditi da nekom izleti ime Dinamo. Vidjeli smo mi da oni to malo poprijeko gledaju", isprilao je nekadašnji igrač Dinama Tomislav Rukavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo nitko to se nije usudio reći pred pokojnim predsjednikom. Osim Dinamovih navijača na tribinama. 

"Dragi mladići koji ne znate to ili koji ste instrument nekakvih provokatora, znate tko gdje ima Dinamo. Dinamo ima danas u Ćupriji u Srbiji i u Pančevu. Hoćete li opet bratstvo i jedinstvo s njima", 'grmio' je tada Tuđman.

Jedne se prilike oformio tim koji je želio s predsjednikom razgovarati na tu temu. 

"On je rekao, stisnuo je šake i lupio je po stolu i on kaže meni: 'i ti si na liniji London, Briuxelles, Manolić'. Ja velim,dobro predsjedniče ako vi tako kažete, ali ja vam kažem što navijači i narod misle", ispričao je Zdravko Mamić, danas savjetnik Uprave Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Canjuga, tvrdio je da mu je, pred smrt, Franjo Tuđman rekao da vrati ime Dinamo. Priča je to u koju malo tko vjeruje.

"Ključnu ulogu su imali naši navijači, naši Bad Blue Boysi koji su imali ključnu ulogu i u stvaranju naše države", tvrdi Dinamova legenda Velimir Zajec, koji je tog 'plavog Valentinova' sišao pred navijače, digao ruke i rekao: "Imamo Dinamo!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to najveća pobjeda plavih navijača, ali bio je to i trijumf naroda nad politikom.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo