Tko će raditi? /

Nezaposlenih je 139 tisuća, a nema dovoljno zidara, kuhara, konobara: 'Neće nijedan pravi kuhar raditi u sezoni za 1000, 1500 eura'

Hrvatska građevinska operativa raspolaže s oko 100.000 radnika, što, smatra HGK, nije dostatno za obnovu nakon potresa

28.5.2021.
13:30

Popuštanje mjera počelo je u ponoć - prvi val zadovoljstva zamijenilo je pitanje - tko će raditi? Nema dovoljno ni kuhara, ni konobara među 138.869 trenutno nezaposlenih u Hrvatskoj prema službenoj evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i više od 20 tisuća slobodnih radnih mjesta. Hoćemo li kukati da nema posla, a uvoziti radnike?

Ciglu po ciglu i tako već 25 godina. Ovaj zidar iz Krapine na zagrebačkom gradilištu dovršava zidanje strojarnice. Zanat, kaže, ne bi, mijenjao.

„Plaća je na vrijeme i kako se kaže, to me drži sad“, tvrdi zidar Marijan Hramina.

Drži i Bjelovarčanina Igora koji se još davno prekvalificirao u tesara. Završni radovi na postavljanju keramike njegov su trenutačni zadatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zavoli se, s godinama se zavoli, da se ne zavoli ne bi se to ni radilo, a i financija je puno drugačija nego kada se radi neki posao primjer pilane. Puno je manja plaća nego na građevini“, smatra tesar Igor Ugarković.

Hrvatska građevinska operativa raspolaže s oko 100.000 radnika, što, smatra HGK, nije dostatno za obnovu nakon potresa. Prema njihovim procjenama trebat će još 20.000 na godinu i to u idućih 5 godina.

„Smatramo da je to posljedica prije svega višegodišnjih loših obrazovnih politika koje nisu pratile potrebe tržišta rada“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od zidara do kuhara. U Hrvatskoj nedostaje radnika u više od 40 zanimanja, a slijedi i sezona.

Image
Foto: RTL

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prva 4 mjeseca ove godine iz evidencije nezaposlenih, na sezonskim poslovima zaposleno je gotovo 3 500 osoba, a u istom razdoblju je traženo gotovo 11.000 sezonskih radnika.

„Ono što je najveći problem trenutno je da oni koji jesu na mjerama ostali i koji su zadržali radna mjesta nemaju apsolutno beneficije u bankama. Svedeni su u građane trećeg reda i traže drugu djelatnost za raditi“, kazala je predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni kuhari otišli su izvan granica, a neki su se poput chefa Mandarića i vratili.

„Ljudi koji nešto vrijede i koji su nešto napravili su otišli vani negdje gdje im se rad cijeni, neće nijedan pravi kuhar raditi u sezoni za 1000, 1500 eura“, rekao je chef Mario Mandarić.

Image
TKO GRADI HRVATSKU? /

Zemlji kronično nedostaje građevinskih radnika: Potraga donosi priču o tome tko su stranci koji grade, a uskoro će i obnavljati Hrvatsku

Image
TKO GRADI HRVATSKU? /

Zemlji kronično nedostaje građevinskih radnika: Potraga donosi priču o tome tko su stranci koji grade, a uskoro će i obnavljati Hrvatsku

A od pomoći bi nam mogli biti stranci. No, kako više nemamo kvote za uvoz stranih radnika, procedure su nešto teže. Iz HGK očekuju rast turizma od 10 do 15 posto u odnosu na lani, ali više se uzdaju u domaće radnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ipak neće biti tolika potreba za radnom snagom kao jedne rekordne 2019., ali svakako je da će nedostajati radnika, ali moramo razmišljati dugoročno“, tvrdi potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Dugoročno, kako bismo zadržali što više domaćih radnika, a za početak test je turistička sezona.

savrseni
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo