u četvrtak ponovno toplinski val / Nevrijeme u Hrvatskoj i susjednim državama: u Slavoniji uništeni usjevi, Sarajevo pod vodom

Nevrijeme u Hrvatskoj i susjednim državama: u Slavoniji uništeni usjevi, Sarajevo pod vodom. Donosimo nesvakidašnju snimku udara groma u most u Mostaru

27.6.2016.
19:00
VOYO logo

Jako nevrijeme praćeno grmljavinom i pljuskom oko podneva je pogodilo Zagreb, sjeverozapadnu Hrvatsku i dijelove Dalmacije, nakon što je tuča sinoć poharala Slavoniju. Jak vjetar doslovno je čupao stabla, a led uništio poljoprivredna dobra. Stradali su pšenica, kukuruz, suncokret, voćnjaci. 

Najviše su pogođeni: Ivanovac, Antunovac, Ernestinovo, Paulin Dvor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki gospodarstvenici uglavnom su osigurali svoje usjeve, ali mali - ponovno su stradali.

Uz Hrvatsku, jako nevrijeme poharalo je i susjedne države

Gromovi su udarali u Carinski most u Mostaru; Sarajevo je bilo pod vodom... Upozorenja na nevrijeme na snazi su u Srbiji i Sloveniji, a u Crnoj Gori pune ruke posla imala je morska služba spašavanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udar groma u mostarski Carinski most toliko snažan da je prestrašio i snimatelja. Dio grada ostao je bez električne energije, a jak vjetar i ondje čupao stabla. Nevrijeme je u samo nekoliko minuta poharalo i Sarajevo. 

Jak vjetar, grmljavina i tuča samo su se izmjenjivali. Poplavljene su i kuće, a stabla porušena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog jakog nevremena koje je zahvatilo Crnu Goru, pune ruke posla imala je pomorska služba spašavanja. Jedan gliser je potopljen, drugi uništen, a spašeno je 10-ero nautičara. Oluje koje ovih dana nastaju posljedica su prelaska hladnih fronti preko našeg područja. 

Tlo i zrak jako su zagrijani zbog prošlotjednog toplinskog vala i onda kada naiđe hladni zrak, on se poput klina zabije u ovaj topao i vlažan te ga diže uvis, dolazi do naglog hlađenja, kondenzacije i nastanka olujnih oblaka koji u kratko vrijeme daju veliku količinu kiše i tuču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji i Sloveniji na snazi je narančasti meteoalarm: upozorenje na  opasno vrijeme, moguće štete i ljudske žrtve. 

"Ovo pogoršanje bilo je pravo ljetno, kratkotrajno, već nas sutra očekuje više sunca. Temperatura će svakim danom rasti, u četvrtak ponovno ulazimo u jedan toplinski val koji će doduše biti manje Izražen nego onaj prošlotjedni", prognozirao je Nikola Vikić-Topić, meteorolog RTL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije toplinskog vala, ponovno raste mogućnost za tuču i nevrijeme poput ovog koje smo tek ispratili.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo