NEVRIJEME POGODILO HRVATSKU, UPALJEN CRVENI ALARM: / Moguća je tuča, ali i pijavice; Iako slijedi smirivanje - neće potrajati...

Image
Foto: Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Prije novih nekoliko suhih dana i postupan prestanak oborina poslijepodne, danas umjereno do pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu,

20.5.2020.
8:40
Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Umjereno do pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu, a osobito u Dalmaciji i lokalne pljuskove i grmljavinu, prognoza je za danas Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku. Obilne oborine moguće su u gorskim krajevima te u Posavini. Od sredine dana postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje, najprije na zapadu i sjeveru zemlje.

Vjetar umjeren, povremeno i jak sjeveroistočni, u gorju s olujnim udarima. Na Jadranu će se umjerena do jaka bura, na udare olujna, podno Velebita i orkanska proširiti na veći dio Jadrana. Najviša temperatura uglavnom između 17 i 22, na Jadranu od 21 do 25 Celzija. Za područje ispod Velebita upaljen je crveni meteoalarm. Vrlo je jaka, mjestimice olujna bura. Najjači udari vjetra 45-75 čvorova. Za područje Rijeke uključen je narančasti alarm, a za ostatak Hrvatske žuti, javlja Meteoalarm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je iza ponoći srednjodalmatinske otoke. Najviše kiše do 2 sata iza ponoći palo je u Hvaru, čak 21 litra po četvornom metru. Kako su oborine pale u vrlo kratkom vremenu, mjestimice je bilo bujica. Temperature zraka je u kratkom vremenu pala sa 24 na 17 stupnjeva. Neverini su potom zahvatili zapadni dio Brača, Šoltu i nastavili se kretati prema trogirskom području, javlja Dalmacija danas.

Image
IDUĆIH DANA OPET ĆEMO BITI DOMA: /

Obilna kiša, grmljavina i zahladnjenje; Vakula za petak najavio jako neugodno jutro

Image
IDUĆIH DANA OPET ĆEMO BITI DOMA: /

Obilna kiša, grmljavina i zahladnjenje; Vakula za petak najavio jako neugodno jutro

Vakula: 'Kao da se želi pošteno ispadati'

Kao da se želi "pošteno" ispadati prije dva, tri, ponegdje možda i više suhih dana, u noći na srijedu i tijekom srijede, osobito prijepodne, u nekim će hrvatskim krajevima biti i obilnije kiše, gdjegod i u obliku izraženih pljuskova s grmljavinom, a osobito se u Dalmaciji ne smije isključiti mogućnost nevremena s tučom. Dodatne bi nevolje u kopnenom području mogao prouzročiti i često umjeren, mjestimice i jak, na udare i olujan sjeveroistočnjak, na Jadranu većinom još jača bura - na sjevernom dijelu lokalno vjerojatno i s orkanskim udarima, javlja u svojoj prognozi za HRTZoran Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok će razmjerno vjetrovito biti i u četvrtak, posebice u prvom dijelu dana, oblaka će biti zamjetno manje nego u srijedu, ponegdje vjerojatno i nimalo. Sunčano će biti i u mirniji petak i ponovno malo vjetrovitiju subotu, kada će dnevna temperatura zraka uz južni i jugozapadni vjetar ponovno porasti. No, jutra će u petak i subotu u većini krajeva, osobito unutrašnjosti, biti najsvježija u ovome tjednu.

Već u nedjelju nova promjena?

Već u nedjelju je ponovno velika vjerojatnost za novu promjenu vremena, na kopnu i sjeverni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana buru, osobito u kopnenom području i pad temperature, te u većini krajeva kratkotrajnu kišu. I ta moguća kiša u nedjelju, te osobito ova sigurna kiša u srijedu, ponegdje i obilna, dodatno će ublažiti posljedice dosadašnje suše, a i smanjiti opasnost od požara otvorenog prostora, koja je ovoga proljeća već ponegdje bila neuobičajeno visoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas lokalno jači pljuskovi

U srijedu će na istoku Hrvatske prevladavati oblačno s povremenom kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, posebno ujutro i prijepodne, kada mjestimice mogu biti i obilniji. Poslijepodne će kiša postupno prestati, a ponegdje će se i dijelom razvedriti. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, piše u detaljnijoj prognozi po područjima za sljedeće dane za HRT dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Razmjerno vjetrovito bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također glavnina kiše pasti prijepodne, a ponegdje će biti i obilna, posebice u dijelu Posavine te na širem karlovačkom području, gdje može pasti i više od 50 litara po četvornom metru. Popodne će se sa zapada razvedravati. U Gorskom kotaru i Lici prevladavajuće oblačno, prijepodne kišovito, i uz obilniju kišu. Prema večeri kiše će biti sve manje, a na zapadu će se naoblaka raskidati. Na sjevernom Jadranu promjenjivo uz mjestimičnu kišu ili poneki pljusak praćen grmljavinom, vjerojatnije u prvom dijelu dana. Puhat će jaka i vrlo jaka bura, podno Velebita s olujnim i orkanskim udarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo oblačno, ponegdje s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a bit će moguća i tuča. Zapuhat će umjerena i jaka bura, na otvorenom moru sjeverozapadnjak, a temperatura zraka bit će malo niža nego u utorak. Vrlo nestabilno bit će i na krajnjem jugu gdje će veći dio prijepodneva još puhati jugo i jugozapadnjak, a uz pljuskove i grmljavinu, moguća je i tuča i pijavice. Poslijepodne će zapuhati bura.

Od četvrtka do subote stabilnije i sunčanije...

Do subote na kopnu prevladavajuće sunčano i danju malo toplije, a jutra će biti svježija. Sjeverni i sjeveroistočni vjetar u četvrtak će slabjeti, a u subotu će zapuhati južni i jugozapadni vjetar, najavljujući promjenu u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na Jadranu većinom sunčano i ugodno toplo, u četvrtak uz slabljenje bure, koja će u početku još često biti jaka, ujutro ponegdje i olujna. U subotu slab do umjeren jugozapadnjak, u Dalmaciji i sjeverozapadnjak, te prema večeri sve oblačnije, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Mokri i skliski kolnici

Zbog jakog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica otvorena je samo za osobna vozila, a obilazak za ostala vozila je državnom cestom kroz Gorski kotar (DC3), izvijestio je danas ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Senj i Karlobag -Sveta Marija Magdalena dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu Hrvatske. Na graničnim prijelazima nema duljih čekanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAK navodi da se za informacije na graničnim prijelazima koriste upute na sljedećim poveznicama: https://www.koronavirus.hr/idete-na-put-sve-informacije-na-jednom-mjestu/22 i https://www.koronavirus.hr/sto-moram-znati/o-putovanju/preporuke-hzjz-za-prelazak-granice/591 .

Uspostavljene katamaranske linije

Zbog radova na autocesti kod Goričana promet se preusmjerava preko čvora Goričan i dalje obilaznim pravcem na stari GP Goričan (obilazni pravac: čvor Goričan-ŽC2026-DC3-stari GP Goričan). Od 18. svibnja uspostavljene su katamaranske linije s polascima iz Rijeke, Zadra i Splita; katamaranska linija 9608 Korčula-Hvar-Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog velikog interesa teretnih prijevoznika Jadrolinija nastavlja s plovidbom Zadar-Ancona po istom redu plovidbe. Linija je namijenjena isključivo teretnim vozilima. Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske uspostavljaju se brzobrodske linije po postojećem redu plovidbe:

Rijeka - Rab - Novalja (Pag); Rijeka - Cres - Martinšćica - Unije - Susak - Ilovik - Mali Lošinj; Zadar - Molat - Brgulje - Zapuntel - Ist; Zadar - Rivanj - Sestrunj - Zverinac - Božava - Brbinj; Zadar - Mali Iž- Veli Iž - Mala Rava- Rava; Split - Milna (Brač) - Hvar - Vis- privremeno bez pristajanja u luku Milna; Split - Bol (Brač) - Jelsa (Hvar)- privremeno bez pristajanja u luku Bol; Split - Hvar - Vela Luka (Korčula) - Ubli (Lastovo). Jadrolinija početak plovidbe na komercijalnim brzobrodskim linijama Dubrovnik–Korčula–Hvar–Bol i Split–Hvar odgađa na 19. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo