NEVJEROJATNO! /

Djeci daju besplatne ulaznice za klizanje u zamjenu za dolazak na mise

Image
Foto: Pixsell/Ilustracija, Marijan Susenj

Kako bi animirali djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi da tijekom prosinca sudjeluju na misama zornicama, u nadležnima u Gradu Đakovu i tamošnjim crkvenim vlastima na pamet su pale čudne ideje.

8.12.2015.
14:37
Pixsell/Ilustracija, Marijan Susenj
VOYO logo

"Grad Đakovo i Univerzal su u suradnji sa župom Svih svetih, župnikom Ćorlukom i s. Meri Gotovac odlučili sve mališane koji redovito odlaze u katedralu na zornice nagraditi besplatnom ulaznicom za klizanje s uključenim korištenjem klizaljki", potvrdio je za portal djakovo-danas.hr predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo.

Nagradu za rano ustajanje - besplatnu ulaznicu za klizanje djeca će dobiti neposredno pred sam Božić, pojasnio je Mile Kaselj, direktor gratske tvrtke Univerzal koja održava klizalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je klizalište u vlasništvu Grada Đakova, usluga bi trebala imati svoju cijenu ili biti dostupna svim pod jednakim uvjetima. Udruga za zaštitu i promicanje prava ireligioznih osoba Protagora pisala je pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović.

Diskriminacija po vjerskoj osnovi

"Honoriranjem dolaska djece na vjerske obrede samo jedne vjerske zajednice, đakovačka su djeca stavljena u nejednaki položaj, što predstavlja očiti slučaj diskriminacije po vjerskoj osnovi, a također i kršenje ustavnih odredaba o odvojenosti vjerskih zajednica od države. Naime, kako se radi o djelatnosti koju za grad Đakovo obavlja gradsko komunalno trgovačko društvo, u konkretnom slučaju grad Đakovo novcem svih građana promiče interese Katoličke crkve, nauštrb djece svih ostalih građana koji nisu katolici ili nisu vjernici. Njihova djeca će platiti ulaznicu za klizalište", navodi u priopćenju Protagore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traži se očitovanje pravobraniteljice za djecu

Od pravobraniteljice Vidović traže da se očituje i da ih obavijesti o poduzetim radnjama, posebno imajući u vidu kako se navedenom praksom nagrađivanja krše odredbe čl. 41. st. 1, Ustava RH i diskriminiraju djeca svih ostalih građana Đakova koji nisu katolici ili nisu vjernici.

Image
Foto: Pixsell, Patrik Maček

Pravobraniteljica Lora Vidović

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo