Hospitalizirano 9 beba / Neugodna bolest vlada Hrvatskom, a za djecu može biti kobna: Širi se obiteljski, a najčešće je doma donesu školarci

Roditelje se poziva da prate kalendar cijepljenja, a stručnjaci upozoravaju da je najbolja prevencija protiv ove, kao i drugih zaraznih bolesti, cijepljenje

27.9.2023.
20:56
VOYO logo

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je 40 slučajeva zaraze hripavcem, a devet beba je zbog zaraze bilo i hospitalizirano.

"Najviše obolijevaju najosjetljiviji, a to su necijepljena novorođenčad i dojenčad. Oni se do dva mjeseca i ne mogu cijepiti, ali do sedam mjeseca života mogu primiti redovne tri doze cjepiva koje će ih zaštiti od hripavca", ističe za RTL voditeljica Odjela za distribuciju cjepiva NZJZ Split, Milka Brozović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolest koja se već širi Hrvatskom za najmlađe može biti kobna. Iako u početku izgleda kao obična prehlada, kod zaraze hripavcem uskoro dolazi do teškog kašlja koji se ne smiruje.

Voditeljica splitske Epidemiološke službe ističe da drže cijelu situaciju pod kontrolom, iako se bilježi 12 dodatnih slučajeva hripavca u Rijeci, Dubrovniku i Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Epidemiološka služba aktivno obrađuje kontakte. Tako pomažemo da se situacija smiri i da se bolest ne širi. Dajemo lijekove koji su potrebni. Držimo cijelu situaciju pod kontrolom", ističe voditeljica Epidemiološke službe NZJZ Split, Diana Nonković.

Image
POVRATAK KORONE /

'Virus se privikava na nas' - Covid ponovo prijeti, epidemiolog upozorava: 'Očekujemo da će brojevi rasti ove jeseni'

Image
POVRATAK KORONE /

'Virus se privikava na nas' - Covid ponovo prijeti, epidemiolog upozorava: 'Očekujemo da će brojevi rasti ove jeseni'

Simptomi bolesti

"Teži simptomi bolesti nastupaju u drugom tjednu. To su baš napadi teškog kašlja u kojem dijete može promijeniti boju u plavičastu, teško dolazi do zraka, često ima isplažen jezik i širom otvorene oči, pa je prepoznatljiv", kaže pedijatrica Snježana Kapor-Jeričević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo ga liječiti ako ga prepoznamo sumamedom i danas su nam dostupne brze dijagnostičke metode, PCR koji se radi iz obrisa nosa, pa na neki način možemo ranije doći do dijagnoze", dodaje.

Bolest se obično širi obiteljski, a najčešće zarazu u dom donose školarci koji su davno cijepljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelje se poziva da prate kalendar cijepljenja, a stručnjaci upozoravaju da je najbolja prevencija protiv ove, kao i drugih zaraznih bolesti, cijepljenje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo