UPOZORENJE / 'Neradna nedjelja će donijeti nove gubitke: Povući će za sobom i otpuštanje radnika'

Gubici tijekom zabrane rada nisu bili mali

9.5.2020.
21:00
VOYO logo

Trgovine su i dalje zatvorene, no pripreme za potpuno otvaranje trgovačkih centara su u punom jeku. Tijekom dana dobili su detaljne upute Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Božinović za RTL odgovorio razmišlja li Vlada o trajnoj zabrani rada trgovina nedjeljom!

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Božinović za RTL odgovorio razmišlja li Vlada o trajnoj zabrani rada trgovina nedjeljom!

Za trgovine i ugostiteljske objekte vrijede već izdana pravila. U centrima više neće biti klupa za odmor, zrak će se češće ventilirati, a prostor čistiti. Broj posjetitelja je ograničen na 15 kupaca na 100 četvornih metara i trgovački centri će morati kontrolirati broj ljudi koji su ušli i izašli.

Direktor trgovačkog centra u Puli Stevan Muidža kaže da su spremni i da se zakupci vesele početku rada. No, neće svi imati isto radno vrijeme: ''Oni koji rade više od 10 sati napravit će pauzu i dezinficirati prostore''.

Izašli su im ususret, u travnju i svibnju oprostili im zakupninu. Od prvog lipnja je i smanjili sve to kako bi se zajedno održali. A gubici tijekom zabrane rada nisu bili zanemarivi.

Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, napominje: ''Mi ne osporavamo epidemiološke razloge zbog kojih su neprehrambene trgovine bile zatvorene, ali to naravno povlači ogromne gubitke. Mjesec i pol dana smo bili zatvoreni. Samo ova kuća ostala je bez 150 milijuna kuna prihoda''.

Njihove trgovine uglavnom su otvorene, ostala je još jedna u trgovačkom centru koja čeka ponedjeljak. Ovaj im je tjedan, kaže, pokazao da su se kupci rado vratili i da čak imaju manji pad nego što su očekivali, no dugoročno je, kaže, još rano za prognoze, a muči ih i nedjelja: ''Neradna nedjelja će donijeti nove gubitke, to će povući za sobom optimizaciju poslovanja i otpuštanje radnika''.

Jer nedjelja je, ističe, u neprehrambenom sektoru drugi najjači dan u tjednu. Između 15 i 20 posto tjednog prometa oni ostvaruju nedjeljom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo