NEOBIČAN ŽIVOT HRVATSKOG SVEĆENIKA: / Prostitutkama plaća 200 kuna za razgovor, a bolesne i beskućnike autobusom vodi po svetištima

Image
Foto: Screenshot

'Jednom je u Rimu policija javila dalje svojima 'svećenik je očito ukrao autobus zaustavite ga!' i onda uvidjeli da imam vozački pa je sve bilo u redu', kaže velečasni

21.4.2019.
12:59
Screenshot
VOYO logo

Velečasni Dragutin Goričanec iz male župe Završje pokraj Karlovca s ulice je spasio desetak prostitutki, a bolesne, beskućnike i osobe s invaliditetom vozi na izlete po svetištima diljem Europe, pišu Vijesti.hr. Njegov vozni park je jedinstven, naime on ima 36 godina starog fiću i četiri autobusa. Velečasni je imao noviji i bolji automobil, međutim prodao ga je kako bi kupio minubus.

"Pitao sam ljude zašto ne idu na misu, a oni su mi rekli da su predaleko od crkve. Razmišljao sam šta bih napravio i spazio sam minibus. Nakon toga sam položio vozački za autobus i stavio jaku brodsku sirenu te išao skupljati za misu po župi. Znao sam stati kod neke kuće i tako dugo trubiti dok netko nije došao van", prepričava svećenik Goričanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima četiri autobusa

On sada sa svoja dva i dva unajmljena autobus vozi po svijetu osobe s invaliditetom, beskućnike, bolesne i sve one koji to požele, bez obzira na vjeroisposvijest. A na tim putovanjima su, kako on kaže, često spavali pod otvorenim nebom.

"U doslovnom smislu crkva na kotačima jer smo imali situacije gdje nismo mogli u klasičnu crkvu ući jer nije prilagođena osobama s invaliditetom u kolicima, što ja smatram da je kolektivni grijeh nas katolika", ispričao je svećenik koji kaže da se krpaju s novcem i da najviše skupe od donacije dobrih ljudi, te da su tako uspjeli otići i k papi Franji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednom je u Rimu policija javila dalje svojima "svećenik je očito ukrao autobus zaustavite ga!" i onda uvidjeli da imam vozački pa je sve bilo u redu", kaže velečasni koji je poznat i po tome što pomaže prostitutkama. "Koliko košta razgovor? Ona je rekla 200 kuna. Evo, izvolite. I tada sam pitao zašto na takav način želi do novca? Ona mi je rekla "Ja sam stranac u ovoj zemlji, nemam posao, nemam pravo na socijalnu pomoć, imam djecu, od čega bih živjela?", kaže velečasni Dragutin Goričanec .

Dobivao prijetnje od svodnika

On je dobivao prijetnje i od svodnika, ali nije odustajao te za njega se danas već zna pa mu se često za pomoć javljaju i same. Otkrio je Vijesti.hr kako ga je teško djetinjstvo predodredilo da postane osjetljiv za potrebite. "Moju mamu je tata zamalo ubio dvaput kolcem u staji, susjedi su je spasili. Zato je morala otići s nas troje djece kod roditelja. Nikakvu socijalnu pomoć nije imala, sama je živjela od zemlje", kazao je svećnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On živi skromno, a do kapelice vodi crkva na kojoj se ne mogu mimoići dva automobila, te nema ni signala za mobitel. "Kako je živjeti praktički odsječen od svijeta i bez čuda tehnologije? Zanimljivo je jer mogu više biti u zajedništvu s Bogom, moliti i meditirati. S druge strane, žao mi je ljudi koji moraju puno uložiti da bi došli do mene, malo me teže pronaći", smatra velečasni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo