Radi li se o nepotizmu? /

Nema diplomu Filozofskog fakulteta, a dobila posao nastavnice engleskog u istoj školi u kojoj predaje njena majka

Image
Foto: Thinkstockphotos

Za isti posao javili su se kandidati s jačom obrazovnom kvalifikacijom, to jest profesora engleskog jezika

24.3.2018.
9:24
Thinkstockphotos
VOYO logo

Nakon otkrića da su u omiškoj Osnovnoj školi Josipa Pupačića na traženo jedno mjesto učitelja/učiteljice tjelesne i zdravstvene kulture najprije na natječaju odabrana dvojica sinova dvojice nastavnika tjelesne kulture iz iste škole, a onda je natječaj u tom dijelu ipak poništen zbog "proceduralne pogreške", sada je otkriveno kako je na istom natječaju, pisanom 23. veljače, čiji su rezultati objavljeni s datumom 19.3., posao u školi na radnome mjestu učitelja/učiteljice engleskog jezika, neodređeno nepuno radno vrijeme (20 sati tjedno) za rad u matičnoj školi, dobila Josipa Gudelj, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, radi se o učiteljici razredne nastavae  s pojačanim programom iz nastavnog predmeta engleski jezik i, kako je potvrdio povjerenik za informiranje iz te škole, kći djelatnice iste te škole, također nastavnice engleskog jezika Viktorije Gudelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne spominjući bilo kakve konotacije o nepotizmu, Slobodna Dalmacija, sukladno informacijama koje su dobili od izvora bliskih školi, ravnateljici škole postavili pitanje na osnovi kojih je kriterija primljena Josipa Gudelj kada je među kandidatima bilo i onih s jačom obrazovnom kvalifikacijom, to jest profesora engleskog jezika. 

Povjerenik je odgovorio da se doista na to radno mjesto javilo 11 kandidata, od kojih je čak 10 ispunjavalo uvjete natječaja prema pripadajućem Zakonu o odgoju i obrazovanju i Pravilniku o stručnoj spremi. "Od prijavljenih kandidata, Školskom odboru je predložena Josipa Gudelj, učiteljica razredne nastave s pojačanim programom iz predmeta engleski jezik, koja ispunjava sve uvjete natječaja te ima potrebne obrazovne kvalifikacije prema navedenom Zakonu i Pravilniku (čl. 7.a). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Školskog odbora dali su prethodnu suglasnost na prijedlog ravnateljice. Majka izabrane kandidatkinje je radnica škole", stoji u odgovoru povjerenika. Slično su se očitovali i iz Ministarstva obrazovanja i znanosti pozivajući se na isti pravilnik, no na pitanje zašto je za mjesto učitelja engleskog jezika izabrana osoba čija majka radi u školi nisu odgovorili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo