kuće pojelo vrijeme /

Nekretnine bez ljudi: Ruševne kuće predstavljaju i zdravstveni problem, u Hrvatskoj ih ima oko 74 000

Za državu kao Hrvatska kojoj je razvoj ruralnih prostora prioritet, ovakve ruševine ne mogu donijeti ništa dobroga

13.5.2021.
8:15
VOYO logo

Jedan od hrvatskih paradoksa je da zemlja ima mnoštva ljudi bez nekretnine, a istodobno i brojne nekretnine bez ljudi. Napuštenih i ruševnih kuća ima, primjerice, za svakog stanovnika Zadra po jedna. A iako su razvoj ruralnih sredina i demografski oporavak visoko na listi prioriteta naših političara, s ovim se problemom očito slabo nose. 

74.000 kuća je pojelo vrijeme. U Poganovcima, Mirko svojim biciklom pored jedne takve prolazi već jako dugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najmanje 50 godina je to tako. Vlasnici postoje samo su oni preko u Austriji. U Austriji rade pa sigurno već 50 godina. Dođu nekad kod rođaka, tu im je rođak", rekao je Mirko Ježovita.

Za državu kao Hrvatska kojoj je razvoj ruralnih prostora prioritet, ovakve ruševine ne mogu donijeti ništa dobroga. Oni koji su upoznati s tom problematikom govore - razvijene zemlje to jednostavnije rješavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolega iz Nizozemske kaže daje njihova praksa takva da ako objekt ne ispunjava njegovu namjenu, ruševan je, dakle zajednica ga uklanja", kazao je Vedran Stapić s portala AgroKlub.

Image
Procijenite sami /

Ministarstvo negira da će hrvatska poljoprivreda iz EU dobiti milijarde kuna manje, nego čak milijardu, i to eura, više

Image
Procijenite sami /

Ministarstvo negira da će hrvatska poljoprivreda iz EU dobiti milijarde kuna manje, nego čak milijardu, i to eura, više

Jer ovakvi prizori samo mrtvi kapital i ruglo uz cestu. Ruševne kuće predstavljaju i zdravstveni problem jer u ovakvom stanju mogu biti i legla insekata i štakora koji prenose zarazne bolesti. A crjepovi, grede, cigle predstavljaju opasnost od pada na ljude i djecu.

A onima koji žive tik uz ovakve zapuštene kuće, godinama dolaze nepozvani gosti. Zmije, štakori. Sad u zadnje vrijeme imamo krtica jako puno."

Pa se Mario prihvatio posla koji sasvim sigurno, nije njegova obveza.
"Evo ovaj komad ja tu kosim, to sve okolo ja kosim. Nema tu održavanja, nema ničega. Kuće se ruše. Koristim zato što neće nitko drugi", rekao je Mario Pilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morao bi kositi vlasnik, no zakon mu omogućava da to ne mora činiti.

"Svi se pozivaju na neprikosnovenost vlasništva kao ustavnu kategoriju, međutim u našem ustavu isto tako stoji i to odmah iza zareza u sljedećoj rečenici da vlasništvo i obvezuje. Da je vlasnik dužan doprinositi općem dobru. Ja ne vidim opće dobro iz neke ruševine za nikog", kazao je Stapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porazan je podatak da je brojka od 74.000 ona od popisa stanovništva od prije 10 godina pa je procjena da će novi podaci biti još gori.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo