Svjetski dan posvojenja / Neke je spojila priroda, neke život, a veže ih ljubav: 'Vidjeli smo dijete koje treba roditelje'

Za svako dijete bez roditelja dan proveden u domu dug je kao godina. Što dulje u njemu ostanu, izgledi za posvojenje su manji

9.11.2022.
21:00
VOYO logo

Neke od njih spojila je priroda, neke život. A sve ih veže ljubav. Djevojčice su biološke kćeri obitelji Starčić, a dječak je usvojen prije manje od godinu dana.

"Imali smo malo tremu, nije baš bilo sve glatko ali vidjeli smo dijete koje treba roditelje i to je bila snaga koja nas je uputila da idemo dalje u taj proces", kaže Robert Starčić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki posvojitelji imaju posebne želje, oni ih nisu imali – jedina želja bila im je samo nekome pružiti obitelji dom.

"Teško je ostvariti posvojenje ako ljudi žele malu bebu, plave oči, muško ili žensko, i da je dijete besprijekorno zdravo. Međutim, postoji puno djece koja nisu hrvatske nacionalnosti, imaju zdravstvenih poteškoća, koje su starije životne dobi i koja su spremna za posvojenje", kaže Paola Starčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 4 godine, u dom i srce Katarine ušla je tada dvogodišnja djevojčica. Prvo ju je usvojila, a potom i posvojila.

"Moja djevojčica je bila teško zlostavljana kao mala i kad je došla u obitelj, počela je napredovati, počela se otvarati, i počela je pokazivati da je živa. Trebalo je ljubavi i brige i onda nakon toga više nije bilo šanse da ju ja nekome drugome dam", kaže Katarina Prokapić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U početku nije bilo tako jednostavno.

"U početku se uopće nije dala grliti, ni ljubiti, ni ništa – nije joj to uopće bilo prirodno a sada je to najveća maza koju si možete zamisliti. Ujutro se diže uvijek nasmijana, uvijek radosna – ona je baš pravo veselje u životu", kaže Katarina Prokapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dječjem domu u Nazorovoj danas je 84 djece. Kapacitet doma je 60. Hladne brojke iza kojih stoje dječji životi. Svi u lancu, tvrdi ravnateljica trebaju biti brži.

"Trebaju biti puno ažurniji, ranije pokretati postupke protiv roditelja koji ne pokazuju nikakvu brigu o biološkoj, vlastitoj djeci, a kad predmet dođe na sud i sudci da što prije rješavaju te predmete jer se odlučuje o životima djece", kaže Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Doma za djecu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani je u Hrvatskoj posvojeno 152 djece, a ove godine - 10 više nego lani. Brojke bi, uvjeravaju odgovorni bile i veće da ne postoje prepreke.

"Može biti i određene poteškoće u razvoju djeteta, gdje se potencijali posvojitelji nisu spremni nositi s tim, zatim nacionalnost djeteta", kaže Josipa Crnoja Bartolić, načelnica Sektora za zaštitu djece i obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svako dijete bez roditelja dan proveden u domu dug je kao godina. Što dulje u njemu ostanu, izgledi za posvojenje su manji.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo