Bliži se Uskrs, a na blagdanskom stolu neke namirnice su neizostavne: jaja, pečeno meso, kuhana šunka, kolači. Kupujete li navedeno za svečani ručak izdvojit ćete pristojan iznos.
Neki građani će u nabavku štedljivo, a prosječna košarica za četveročlana obitelj kreće se od 400 pa do 1000 kuna.
Uskršnja kupovina će za većinu biti skromna
Šarena ponuda na se nudi na tržnici, ali velike gužve nema. Iako još nisu u uskršnjoj kupnji, neki već znaju što će im se naći na Uskrsnom stolu."Ja volim kokoši, neku lepu juhu i tako pečenje i kolače obavezno", rekla je Ana Vučak s Visa.
"Juva, pečena janjetina, kolači. Mala smo obitelj, pa ne triba puno. I francuska ako mi se bude dalo sjeckati", našalila se Gita Radoblja iz Splita.
Od purice, svinjetine, teletine, a u Dalmaciji uglavnom se jede mlada janjetina. kilogram košta i do 85 kuna. "Mislim da će svaki naš građanin izdvojiti koju kuna za pravi bokun, to je tradicija. Protiv tradicije ne može. Tako da vjerujem da na stolu uvijek bit kozlin ili janjac mladi isključivo", kaže mesar Petar Skejo.
Kuhana šunka je oko 100 kuna kilogram, ali na splitskoj tržnici popularniji je pršut. "Najviše ide pršut rezani na ruke, tu se ljudi najčešće počaste kad su blagadni a cijena izosi 250 kuna kilogram", tvrdi prodavačica pršuta Anamrija Perajica.
Četveročlana obitelj samo za blagdanski ručak može potrošiti i do
1000 kuna, ali većina će ipak bit skromnija. Skromnija će biti i
okupljanja koja će se uglavnom svesti na najuži obiteljski
krug.