UHIĆEN U DUBROVNIKU /

'Ne izručujte Jonathana Taylora Britaniji', mole ministra Malenicu zviždači iz cijelog svijeta

Image
Foto: PIXSELL, WIN

Dodali su kako Monaco do danas nije pokrenuo niti jednu krivičnu istragu za korupciju, te da je Jonathan bio na odmoru u Dubrovniku s obitelji

20.5.2021.
11:17
PIXSELL, WIN
VOYO logo

Vrhovni sud je početkom mjeseca potvrdio prvostupanjsko rješenje dubrovačkog Županijskog suda čime su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje britanskog zviždača Jonathana Taylora Monaku radi suđenja zbog pokušaja iznude, a konačnu odluku trebao bi donijeti ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Whistleblowing International Network (WIN) sada je na svojoj stranici objavila otvoreno pismo našem Ministarstvu pravosuđa. U pismu stoji kako mole ministra pravosuđa da mu se omogući povratak kući u Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je britanski državljanin koji je tijekom zaposlenja kao odvjetnik nizozemske tvrtke SBM Offshore NV sa sjedištem u Kneževini Monako, otkrio jedan od najvećih skandala korupcije i podmićivanja u svijetu koji je rezultirao kriminalnim istragama u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Nizozemskoj, Švicarskoj i Brazilu. Njegovi dokazi pridonijeli su tome da je tvrtka platila novčane kazne u iznosu od preko 800 milijuna američkih dolara, a do danas i zatvaranje triju osoba izravno umiješanih u skandal, uključujući bivšeg izvršnog direktora SBM Offshore N.V.", stoji dalje u pismu.

Dodali su da Monaco do danas nije pokrenuo niti jednu kaznenu istragu za korupciju, te da je Jonathan bio na odmoru u Dubrovniku s obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRAŽI GA MONAKO /

Poznati svjetski zviždač izgubio još jednu bitku u Hrvatskoj: Dubrovački Županijski sud odobrio izručenje Taylora

Image
TRAŽI GA MONAKO /

Poznati svjetski zviždač izgubio još jednu bitku u Hrvatskoj: Dubrovački Županijski sud odobrio izručenje Taylora

Na kraju su pozvali ministra da ne potpiše odluku o izručenju:

"Ključno je da Hrvatska poštuje duh i obveze Direktive EU-a o zaštiti zviždača kako bi osigurala da zviždači budu zaštićeni zakonom, a to uključuje i osiguravanje imuniteta od građanske i kaznene odgovornosti zbog 'zviždanja'. U ozbiljnim koruptivnim slučajevima poput ovog, neophodno je da vitalne mjere zaštite od korupcije ne ostanu mrtvo slovo na papiru. Ako se radi drugačije, dopušta se onima koji su uključeni u korupciju da šalju upozoravajuće poruke zviždačima i istraživačkim novinarima širom svijeta, čime se podrivaju svi napori Europske unije i hrvatske vlade u sprečavanju i iskorjenjivanju korupcije koja potkopava tkivo društava i dobrobiti svog naroda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo