POGLEDAJTE FOTOGALERIJU / Vojska i vatrogasci su na Jarunu, krenulo izvlačenje dijelova letjelice: NATO pokraj Madrida skuplja podatke o incidentu

Image
Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Plenkovoić je najavio da će Hrvatska dodatno investirati u protuzračnu obranu i razgovarati sa saveznicima da pomognu u zaštiti hrvatskog neba do tog trenutka odnosno dok Hrvatska vojska ne dobije i tu sposobnost

12.3.2022.
11:00
Marko Lukunic/Pixsell
VOYO logo

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu bi trebao otputovati u Madrid na redovni bilateralni sastanak sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, no zasad nema u planu posjetiti tamošnju NATO bazu gdje se prikupljaju podaci o bespilotnoj letjelici koja se u četvrtak srušila u Zagrebu.

Image
AKCIJA NA JARUNU /

Vojska i vatrogasci izvlače letjelicu koja je pala u Zagrebu

Image
AKCIJA NA JARUNU /

Vojska i vatrogasci izvlače letjelicu koja je pala u Zagrebu

Španjolsku vojnu bazu u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenu 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida, koristi NATO savez za kontroliranje neba svojih južnih zemalja članica uključujući Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamošnji "Centar za objedinjene zračne operacije" od 2014. godine ima zadatak "vizualno identificirati nepoznate letjelice", no u četvrtak navečer nije javio niti reagirao na ulazak bespilotne letjelice u hrvatski zračni prostor.

"Ne bih to htio komentirati", rekao je izvor iz vojne baze u Torrejónu. "Trenutno svi skupljaju podatke kako bi se sve moglo analizirati", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagađa se da je riječ o bespilotnoj letjelici sovjetske proizvodnje TU-141 koja je iz Ukrajine preko zračnog prostora Rumunjske i Mađarske stigla do glavnog grada Hrvatske gdje se srušila.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u petak ujutro je rekao da bi zajedničko zapovjedništvo NATO-a u Španjolskoj trebalo imati sve podatke u najkraćem mogućem vremenu i reagirati. "A nije se dogodilo ništa", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U NATO-voj bazi u Torrejónu, gdje je zaposleno oko 190 ljudi iz 17 zemalja uključujući Hrvatsku, u petak navečer se nisu oglasili oko događaja.

Plenković ide u Madrid

Andrej Plenković bi u srijedu trebao sletjeti zrakoplovom hrvatske vlade na aerodrom u toj vojnoj bazi, a zatim odmah krenuti automobilom prema Madridu na sastanak sa Sanchezom s kojim se bio susreo u listopadu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U NATO bazu će sletjeti iz tehničkih razloga jer je jednostavnije i manja gužva", rekla je osoba upoznata s dolaskom Plenkovića u Madrid. "U NATO bazu će samo sletjeti, nije predviđen posjet", dodala je.

Hrvatska je Sjeveroatlantskom vojnom savezu pristupila 2009. godine. Tenzije između NATO-a i Rusije porasle su posljednjih dana zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković o padu letjelice: Očito nije bilo dobre reakcije članica NATO-a -2 

Premijer Andrej Plenković očitim smatra da kod pada vojne besposadne letjelice u Zagrebu nije došlo do dobre reakcije, ni prepoznavanja razine opasnosti država kroz koje je prolazila, a članice su NATO-a kao i Hrvatska, naglasivši da to pokazuje potrebu tješnje suradnje unutar Saveza.

Premijer je jutros, nakon što je nadležnim resornim ministrima obišao mjesto pada letjelice kod Studentskog doma "Stjepan Radić" u glavnom gradu Hrvatske, rekao kako srećom, s obzirom na gustu naseljenost tog dijela grada, nije bilo tragičnijih posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Letjelica je lansirana iz Ukrajine, a prije pada prolazila je kroz zračni prostor Rumunjske i Mađarske, koje su članice NATO-a, kao i Hrvatska, a nisu reagirale iako je letjelica kroz njihov zračni prostor prolazila puno duže, no kroz hrvatski, u kojem je bila oko sedam minuta.

Ne smije se više dogoditi

"To upućuje na potrebu i tješnje suradnje unutar samog NATO-a, jer ovo je zračni prostor NATO-a, rumunjski, mađarski  i hrvatski i ovakvu situaciju ne možemo niti tolerirati, niti ni se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bila vrlo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati", naglasio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je o incidentu pismom upoznao sve čelnike zemalja članica EU te glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga naznačivši, kako je rekao, da se ovako nešto može dogoditi i u nekom drugom gradu na teritoriju bilo koje države članice Saveza ili EU.

Najavio je i da će tu temu "dignuti još detaljnije" u svim tijelima i NATO-a i EU kako bi se podignula spremnosti "nas i drugih, da se učinkovito i brzo reagira", sve s ciljem da se takve letjelice neutraliziraju na nekom sigurnom mjestu, a ne da dolete i padnu na gusto naseljeni dio glavnog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, nije se dogodilo ništa puno gore, rekao je referirajući se na činjenicu da je oštećeno 40-ak automobila.

"Moguće je. Tu smo gdje smo. Ne smije se više dogoditi", odgovorio je pritom na pitanje novinara kako je moguće da nitko od država kroz koje je prolazila bespilotna letjelica Hrvatsku nije upozorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarska mora odgovoriti zašto nitko nadležan nije reagirao

Mađarska mora, dodao je, odgovoriti na pitanje zašto 40 minuta, koliko je trajalo let letjelice iznad njezinog teritorija, nitko nadležan u njihovoj zemlji nije reagirao.

"Zato smo i napisali pismo u kojem tražimo objašnjenje kako je moguće da se tako nešto dogodi, a da nije bila napravljena uzbuna na odgovarajući način, niti reakcija", rekao je Plenković pritom upozorivši da je letjelica mogla pasti, primjerice, na nuklearnu elektranu u Mađarskoj, "pa bi bio veći problem i Mađarskoj i svima nama u blizini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istraga je na njihovoj strani. To je stvar Mađarske, njihove vojske, zrakoplovstva, NATO-a, to nije stvar  koju mi odavde možemo znati, pa ne želim spekulirati", rekao je.

Sad imamo test, dodao je, iz kojeg moramo svi jako puno naučiti i puno bolje reagirati i takav se događaj više "ne smije ponoviti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska sam incident sigurno ne umanjuje, rekao je upitan umanjuje li NATO njegovu važnost.

"Kao jedna od saveznica, o njemu ćemo govoriti i na političkim i na vojnim tijelima NATO-a, podastrijeti im dokaze da vide što se dogodilo", dodao je te ocijenio da će rasti svijest o tome što se dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će investirati u protuzračnu obranu

Najavio je da će Hrvatska dodatno investirati u protuzračnu obranu i razgovarati sa saveznicima da pomognu u zaštiti hrvatskog neba do tog trenutka odnosno dok Hrvatska vojska ne dobije i tu sposobnost.

Vjeruje da NATO može čuvati hrvatski zračni prostor jer, kako je rekao, to što se dogodilo bilo je nepredviđeno, nešto nije dobro funkcioniralo. "Ali sada, nakon, ovoga, mislim da će budnost svih biti puno veća", ocijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan trebaju li građani  biti zabrinuti odgovorio je kako bi bilo stvarno smiješno da kaže da je sve dobro i odlično nakon što u glavni grad padne takva letjelica, ali i dodao da je riječ o iznimci.

"A kako se to dogodilo je li provokacija, namjerno i tko je napravo, to ćemo utvrditi", dodao je te poručio kako se generalno ne treba brinuti za sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je rekao kako se u ovom trenutku ne zna u čijem je posjedu letjelica bila, jer i ukrajinska i ruska strana kažu da nije njihova.

U četvrtak navečer u glavni hrvatski grad, pored studentskog doma Stjepan Radić u kojem je 4,5 tisuće studenata pala je vojna besposadna letjelica "Striž Tupoljev 141", proizvedena još u vrijeme SSSR-a, a lansirana je iz Ukrajine na koju traje agresija Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjestu pada traje iskapanje letjelice kojem su predstavnici DORH-a, vojske i policije.

"Najprije će se iskopati letjelicu i vidjeti ima li u njoj nekih nama vrijednih podataka, da nešto više saznamo, a istodobno ćemo komunicirati sa svim državama za koje smatramo da mogu pridonijeti s vrijednim saznanjima i na taj način pokušati doći do potpunih činjenica i pravih informacija", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz premijera su bili i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo