računica je jasna / Nastavi li se ovako, otkup Ine će se isplatiti možda već za samo 120 godina

Plin vam je u zadnjih nekoliko godina već poskupio 50 posto, pa ste evo preživjeli. Još 10 ili 20 posto neće nikog ubiti

27.2.2017.
22:25
VOYO logo

Sutra je zadnji rok kada Vlada konačno mora pregrist i donijet odluku o poskupljenju plina i u Vladi evo i večeras o tome opet traje sastanak, uz pizzu ili ćevape, još ne znamo, kao što ne znamo ni koliko će poskupljenje biti.  Ali koliko god da bude, ne brinite. Plin vam je u zadnjih nekoliko godina već poskupio 50 posto, pa ste evo preživjeli. Još 10 ili 20 posto neće nikog ubiti, osim toga poskupjet će vam ubrzo i struja, cestarine, a onda će to opet povući za sobom i sve drugo tak da se poskupljenja plina više nećete ni sjećati.

Plin mora poskupjeti jer nas je Ina tužila Europskoj komisiji da država a ne tržište regulira cijenu plina, što je točno, ali čak i s državnom cijenom Ina na plinu jako dobro zarađuje obzirom da je 60 posto plina, hrvatski plin koji Ina crpi po cijeni koja je nekoliko puta manja od tržišne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je čak i s tako reguliranom državnom cijenom Ina lani ostvarila dobit od 101 milijun kuna, kaže financijsko izvješće Ine za prošlu godinu.

Ukupni prihodi kompanije ipak su pali na 15,6 milijardi kuna što je 17 posto manje nego 2015. U financijskom izvješću za 2016. kažu da je to upravo zbog niskih cijena plina i nafte. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A obzirom da je ideja o reotkupu Ininih dionica još uvijek aktualna mi smo izračunali koliko bi državi trebalo godina da se ta investicija isplati. Dakle, na ovoj razini dobiti od 101 milijuna kuna, s ukupnom cijenom reotkupa od oko 14 milijardi kuna državi bio trebalo 138 godina da povrati svoju investiciju. Ali poskupljenje plina će malo pojačati i Ininu dobit pa će se otkup isplatiti možda već za samo 120 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo