ČEKA NAS NOVI OKRŠAJ / Banožić i Milanović ne odustaju, ali ovako nešto se dogodilo po prvi puta: Koga će vojska sutra poslušati?

Image
Foto: PIXSELL

Dok je MORH pozvao medije u vojarnu u Našice, Ured predsjednika je priopćio kako sudjelovanje medija nije predviđeno

21.11.2021.
17:12
PIXSELL
VOYO logo

Nastavak sukoba između predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića mogao bi se nastaviti već sutra. Mjesto radnje je vojarna u Našicama, povod je ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Kosovo, a problem je - što će biti s medijima, odnosno koga će vojska poslušati.

Naime, na događaj dolaze i Milanović i Banožić, ali su mediji dobili potpuno oprečne informacije što se tiče njihovog poziva. Ministarstvo obrane danas je tako oko 13 sati uputilo poziv medijima za dolazak u vojarnu i medijsko praćenje svečanog ispraćaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: MORH

Poziv MORH-a

Sat vremena kasnije, medijima iz Ureda predsjednika stigla obavijest da u vojarnu "132. brigade" u Našice dolazi Vrhovni zapovjednik Zoran Milanović uz napomenu da "sudjelovanje medija na svečanom ispraćaju nije predviđeno", te da će 'javnost informirati o održanom događaju priopćenjem i fotografijama'.

Image
Foto: Ured predsjednika

Priopćenje iz Ureda predsjednika

Koga će vojska poslušati?

Kako navodi Jutarnji list, ovo je prvi puta da dvije institucije, Ured predsjednika i Ministarstvo obrane, za isti događaj šalju različite informacije prema medijima. Jasno je kao dan da nije riječ o nesporazumu već očitom nastavku sukoba predsjednika i ministra obrane oko ovlasti nad vojskom koje traje sada već nekoliko tjedana. Jutarnji list navodi kako se ovo može smatrati testiranjem snage i autoriteta jednog od njih dvojice. Stoga je za očekivati da će sutra vojna policija na ulazu u vojarnu od svojih nadređenih imati zapovijed da novinare ne pušta u vojarnu. No, ozbiljan problem bi se mogao dogoditi ukoliko nadležni iz MORH-a budi inzistirali da novinari uđu u vojarnu jer su ih oni pozvali. To bi, pak, moglo staviti vojsku u dilemu koga poslušati, MORH ili Ured predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKA AFERA /

Banožić s godišnjeg odmora vojnim avionom letio u Zagreb: Javio se na Fejsu: 'Uzalud vam trud svirači!'

Image
VELIKA AFERA /

Banožić s godišnjeg odmora vojnim avionom letio u Zagreb: Javio se na Fejsu: 'Uzalud vam trud svirači!'

MORH: Mi smo domaćin i mi zovemo goste

U MORH-u neslužbeno objašnjavaju Jutarnjem kako su oni domaćin u vojarnama domaćin i zaduženi za pozivanje gostiju. Tu se pozivaju na Zakon o obrani koji kaže da se "vojnim lokacijama i građevinama smatraju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske koje su dane na upravljanje i raspolaganje Ministarstvu obrane".

Ured predsjednika: Događaj se neće iskorištavati za dnevnopolitičke interese

Iz Ureda predsjednika Jutarnji list dobio je njihovo objašnjenje. Navode kako je Milanović odlučio tako imajući u vidu dosadašnja iskustva, te nakon brojnih razgovora s časnicima i vojnicima. Dodaju kako je događaj organiziran zbog ispraćaja vojnika HV-a koji odlaze u NATO misiju, odnosno organiziran je isključivo s ciljem da se vrhovnom zapovjedniku OSRH, vojnim zapovjednicima i ministru obrane pokaže njihova spremnost za misiju. Napominju kako se tako važan događaj za vojsku ne može se i neće se iskorištavati za bilo čije dnevnopolitičke interese, javlja Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo