REDAJU SE AFERE / Banožić iz životopisa na stranici Vlade izbacio tvrtke u kojima je radio; 'nestao' i rad kojeg je pisao sa Žalac

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL; Screenshot/MORH

Možda najzanimljivija tvrtka na popisu 'izbačenih' je Son-Ugo-Cor, danas poznata kao Sonik d.d. kojoj država isplaćuje milijune

19.11.2021.
23:05
Slavko Midzor/PIXSELL; Screenshot/MORH
VOYO logo

Ministar obrane Mario Banožić nedavno je iz svog životopisa na stranci Vlade RH izbacio nekoliko "crtica", a razlog tome za sada ostaje nepoznanica, piše Index istrage.

Tako su iz Banožićeva životopisa izbačene privatne tvrtke u kojima je ministar radio, kao i neki od stručnih radova koje potpisuje s kolegicom Gabrijelom Žalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić dakle, u novom, "ažuriranom" životopisu više ne navodi poslove koje je radio prije političke karijere; konkretno da je radio za firme Son-Ugo-Cor, MD profil i Santini, a bio je i zaposlenik Vinkovačke televizije.

Možda najzanimljivija tvrtka na ovom popisu je Son-Ugo-Cor, danas poznata kao Sonik d.d. kojoj država isplaćuje do dva milijuna kuna godišnje za najam motela Spačva nedaleko graničnog prijelaza Bajakovo u kojem smještaju policajce koji čuvaju granicu od migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKA AFERA /

Banožić s godišnjeg odmora vojnim avionom letio u Zagreb: Javio se na Fejsu: 'Uzalud vam trud svirači!'

Image
VELIKA AFERA /

Banožić s godišnjeg odmora vojnim avionom letio u Zagreb: Javio se na Fejsu: 'Uzalud vam trud svirači!'

Država Soniku isplaćuje milijune

Posao sa Sonikom traje od 2017. godine kad je HDZ-ov Banožić bio voditelj Ureda državne uprave, a prvi ugovor potpisao je HDZ-ov Goran Marić, bivši ministar kojeg istražuje USKOK. Godinu dana nakon potpisivanja tog ugovora Banožić je sjeo u Marićevu fotelju, a ugovor sa Sonikom se nastavio.

Ove godine je Sonik od MUP-a dobio 1.524.543,68 kuna, prošle 2.200.886,74 kuna, 2019. godine primio je 2.000.546,01 kuna, a 2018. godine još 1.834.907,16 kuna; ukupno 7.560.882 kuna. MUP bi, nastave li tim tempom, uskoro mogao isplatiti cijeli motel koji broji 60 soba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić je bio generalni direktor Son-Ugo-Cora od srpnja 2004. do ožujka 2005. godine. Spomenimo i to da je država u vlasništvu dionica Sonika. Prema izvješćima na stranici CERP-a (Centra za restrukturiranje i prodaju) vidljivo je da ih već dulje vrijeme pokušavaju prodati. 

Kratak radni staž na Vinkovačkoj televiziji

Iduće radno mjesto ministra obrane Marija Banožića, a kojeg ne spominje u životopisu na stranici Vlade jest ono na Vinkovačkoj televiziji gdje je Banožić bio vršitelj dužnosti direktora od srpnja do prosinca 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna riznica pak bilježi da Vinkovačka televizija dobiva sredstva iz proračuna raznih ministarstava koja se ondje oglašavaju. Najveći iznos VTV je dobila 2017. godine - 1.024.363 milijuna kuna. Suvlasnik VTV-a je i Grad Vinkovci koji ima udio od 14.64 posto u temeljnom kapitalu Vinkovačke televizije.

Nadalje, Banožić je iz životopisa izbacio i da je radio za tvrtku MD profil iz Vinkovaca gdje je bio voditelj veleprodaje dva mjeseca. Tvrtka je ove godine završila u stečaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Santini iz Vinkovaca i danas uspješno posluje. U njoj je Banožić radio kao komercijalist godinu dana, od srpnja 2003. do srpnja 2004. godine. 

'Nestali' i radovi u koautorstvu s Žalac

Zanimljivo je i da se na stranici Vlade više ne spominju znanstveni radovi ekonomista Marija Banožića koji je članak "Mapiranje turističkog potencijala - preduvjeti za razvoj turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj", za Ekonomski fakultet u Osijeku potpisao s kolegicom Gabrijelom Žalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti dvojac potpisuje i rad na temu klasteringa turističkih zajednica koji bi omogućio šansu za bolje korištenje strukturnih fondova EU - studija slučaja Vukovarsko-srijemska županija. No, ni taj se rad više ne spominje u životopisu. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo