VELIKA AFERA / Banožić s godišnjeg odmora vojnim avionom letio u Zagreb: Javio se na Fejsu: 'Uzalud vam trud svirači!'

 Ministarstvo je priopćilo da je Banožić u dva navrata letio tim zrakoplovom i da su oba leta realizirana u sklopu planirane obuke pilota

19.11.2021.
21:11
VOYO logo

Ministarstvo obrane potvrdilo je da je ministar obrane, Mario Banožić, ovog ljeta u dva navrata letio vojnim avionom Pilatus PC-9 kojeg Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koristi za obuku svojih pilota te za izviđanje tijekom požarne sezone i u operacijama traganja i spašavanje.

Banožić je tako prvi put Pilatusom letio iz baze u Zemuniku u Zagreb na sastanak 12. kolovoza u Banskim dvorima sa premijerom i umirovljenim zapovjednicima te visokim časnicima koji su sudjelovali u operaciji "Bljesak“, a prilikom kojeg su predstavnici Vlade umirovljene generale upoznali sa zamolnicom vlasti BiH o provođenju istrage o ratnim zločinima tijekom "Bljeska", piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Letio s godišnjeg odmora na sastanak u Zagreb, pa se vratio?

Banožić se nakon sastanka vojnim avionom vratio u Zemunik. Budući da se radi o tjednu nakon proslave VRO "Oluja", odnosno razdoblju kada su članovi Vlade na kolektivnom godišnjem odmoru, te se otvara pitanje kako je ministar na ovaj način otputovao s godišnjeg odmora na izvanredan sastanak te se potom vratio na odmor.

Sljedeći je let bio na poziv Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u sklopu uvježbavanja pilota na ruti od Zemunika do Zagreba, nakon službenog boravka u Zemuniku i sastanka sa zapovjednicima HRZ-a vezano uz protupožarnu sezonu, tvrde u Ministarstvu obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BANOŽIĆ JE POPUSTIO /

Milanović ide u goste papi: Tražio je resurse od MORH-a i - dobio ih

Image
BANOŽIĆ JE POPUSTIO /

Milanović ide u goste papi: Tražio je resurse od MORH-a i - dobio ih

MORH: 'Ministar je letio, ali u sklopu planirane obuke pilota'

S obzirom na objavu u medijima na temu korištenja zrakoplova Pilatus PC-9, Ministarstvo je priopćilo da je Banožić u dva navrata letio tim zrakoplovom i da su oba leta realizirana u sklopu planirane obuke pilota 392. eskadrile aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te bi se odvili i bez prisustva ministra.

Naveli su također da je let Pilatusom PC-9 bio na prijedlog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te napomenuli kako je sat leta tim zrakoplovom deseterostruko jeftiniji od sata leta helikopterom, a usto bila je ljetna sezona i helikopteri su bili angažirani na gašenju požara i za hitne medicinske prijevoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Banožić, kažu u ministarstvu, prvi put je letio kako bi prisustvovao sastanku s predsjednikom Vlade i generalima zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u Vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak".

Drugi let bio je na poziv Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u sklopu uvježbavanja pilota na ruti od Zemunika do Zagreba, nakon službenog boravka u Zemuniku i sastanka sa zapovjednicima HRZ-a vezano uz protupožarnu sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve navedeno u skladu je s Pravilnikom o letenju vojnih zrakoplova prema kojem letenje iznimno može biti odobreno i drugim osobama koje nisu osposobljene za letenje na određenom tipu vojnog zrakoplova, a te osobe ne smatraju se članovima posade zrakoplova", poručili su iz ministarstva.

Napomenuli su također da je ministar prije leta prošao potrebnu pripremu za let i da je bio adekvatno opremljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozvao Milanovića zbog korištenja helikoptera

Podsjetimo da je Banožić upravo zbog konstantnog korištenja vojnog transportnog helikoptera prozivao predsjednika RH Zorana Milanovića te od inspektorata obrane zatražio inspekcijski nalaz zapovjedi koje je za korištenje vojnih resursa za potrebe predsjednika Milanovića zapovijedio načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj.

Milanović je odgovarajući na pitanje o korištenju vojnog helikoptera kazao: "Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi". "Kad ste kupili avion, avioni moraju letjeti 200 sati godišnje, a letjet će 100 sati godišnje. Lete s gorivom koje se troši, jedina je razlika što u taj avion, ako nije dvosjed, ne možete staviti nikoga. Helikopter mora letjeti 100 sati godišnje i ne leti. Letio sam helikopterom na Hvar 2-3 puta u državnu rezidenciju, je li to privatno? Ili sam trebao sletjeti na krov svoje kuće u Krku, tamo provesti praznike, a osiguranje spavati pod borovima?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporni stan u Zagrebu

Podsjetimo i na to da se prije desetak dana doznalo da ministar Banožić u Zagrebu živi u stanu od 92 metara četvornih koji je dobio dok je još bio ministar državne imovine.

Za RTL Danas je komentirao svoje stambeno pitanje i ostale povlastice. "Mi smo jednostavno objasnili da imam pravo na taj stan temeljem Uredbe, ali isto tako smo rekli da imam pravo i temeljem odluke na naknadu za odvojeni život. U onom prvom upitu je bila poanta u tome da se mene prikaže kroz jedan veliki stan u centru grada kao čovjeka koji je bahat, koji živi u centru grada, koji je došao sa sela i želi doživjeti čari grada na način da živi u jednom velikom stanu", kazao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na pitanje zašto meni treba tako veliki stan, ja sam ga pojasnio jednostavno. U tom stanu ja imam uređenu jednu dječju sobu s tri kreveta. Kad ne mogu otići za vikend ili nešto, djeca imaju gdje doći, ne moraju biti u hotelu", rekao je ministar.

"Ne da sam ga morao birati (stan). Morate se sjetiti, u onom trenutku kad sam ja dolazio u Vladu… tada stanova praktično nije niti bilo, bilo je osam ili devet stanova, u koje je trebalo uložiti jako puno. Ovo je u onom trenutku bio stan koji su Državne nekretnine ponudile… meni s obzirom na odluku koje imam. Ja sam čak prvih tjedan dana bio u garsonijeri od 28 kvadrata, što mi nije bio problem, samo da mi imaju djeca gdje doći", pravdao se Banožić. "Imam pravo na taj stan, nisam ništa otuđio niti ću otuđiti, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić: 'Uzalud vam trud svirači'

Banožić se osvrnuo na Facebook profilu na medijske napise o tri leta vojnim avionom Pilatus PC-9.

"Zanimljiva je ova orkestrirana kampanja. Nevjerojatno je koliko truda ulažu da mi bilo što pronađu. Poručujem im - uzalud vam trud svirači. Sve što radim, radim po zakonu i u interesu Republike Hrvatske. Nećete me zastrašiti i neću popustiti pritiscima isfrustriranih kompleksaša i lobija kojima sam trn u oku", napisao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo