nisu htjeli na 'feštu' /

Narodna koalicija položila vijence na Mirogoju, Kovač: 'Tužno je da nemaju hrabrosti doći u Knin'

Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Upitan što misli o prijedlozima da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti slavi svake pete godine, odgovorio je da taj dan treba obilježavati svake godine na dostojanstven način

5.8.2016.
15:13
Davor Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Predstavnici Narodne koalicije u petak su na Mirogoju položili vijence i zapalili svijeće ispred spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli i ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", uz poruku da se to obilježava dostojanstveno, u miru i bez uplitanja politike.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da je na Mirogoj došao iz poštovanja, položiti vijenac i zapaliti svijeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Zagrebu, glavnom gradu svih Hrvata, važno je obilježiti ovaj, za cijelu Hrvatsku važan dan, a tako i u Kninu koji je jedan od gradova koji su oslobođeni", poručio je Milanović.

Pojasnio je i zbog čega se nije pridružio proslavi u Kninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nekoliko zadnjih godina jednim dijelom se tamo održava 'stranačka zabava'. Naravno da građani tamo dolaze iz patriotskih pobuda ali, nažalost, to se pretvorilo u svojevrsni stranački skup", ustvrdio je Milanović.

Rekao je i kako je u Knin išao redovito znajući pri tome što će se dogoditi u incidentnim situacijama koje, kako tvrdi, "zakuhava druga strana". "Ove godine neka to rade sami", poručio je.

Upitan što misli o prijedlozima da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti slavi svake pete godine, odgovorio je da taj dan treba obilježavati svake godine na dostojanstven način te ocijenio da je to "proslava kad se treba veseliti, ali ne i likovati, kako proslava ne bi bila tuđa patnja".

Milanović nije htio komentirati jučerašnji prosvjed nevladinih udruga na Trgu bana Jelačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I čelnik HSS-a Krešimir Beljak ističe kako današnji praznik proživljava vrlo emotivno. "Ovo je dan kada su naši gradovi oslobođeni, i proslavit ću ga u miru sa svojom obitelji", pojasnio je.

Za njega je, ističe, proslava u Kninu "u principu stranačka zabava" gdje su proteklih godina izviždavani Milanović i Josipović, a što je kaže degutantno. Napomenuo je i kako je, unatoč tome, predložio Milanoviću odlazak u Knin, kako bi se, kaže, pokazalo da se ovaj HDZ, koji se predstavlja kao drukčiji, nije promijenio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da je prije 21. godinu na današnji datum bio vodnik u Grabovcu gdje je svjedočio 'Oluji'.

"Na ovaj dan želio bih manje politike, a više pijeteta i više poštovanja i prema žrtvama i Danu pobjede. Danas smo ovdje i dajemo počast i braniteljima i žrtvama i ovom danu", poručio je.

Potpredsjednica HNS Anka Mrak Taritaš rekla je kako je predsjednik njezine stranke Ivan Vrdoljak u Kninu na središnjoj proslavi 'Oluje'. "Vrdoljak je svake godine išao u Knin, a pokloniti se braniteljima i proslaviti ovaj dan treba u cijeloj Hrvatskoj. Zagreb je glavni grad i nema razloga da se ovaj dan ne proslavi i ovdje", rekla je.

Miro Kovač razočaran postupkom oporbe 

Ministar vanjskih poslova u tehničkoj Vladi Miro Kovač u petak je u Kninu izrazio čuđenje što na državni praznik koji se slavi 5. kolovoza na središnju kninsku proslavu ne dolaze predstavnici oporbenih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaista se čudim da na takav događaj, na državni praznik, ne dolaze predstavnici oporbe," izjavio je Kovač komentirajući novinarima to što na obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te na proslavu 21. godišnjice vojno-redarstvene operacije  "Oluje" nije u Kninu nazočan predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Po Kovačevim riječima današnji je dan, 5. kolovoza, vrlo važan u hrvatskoj povijesti i na takav dan bi u Knin trebali doći svi predstavnici hrvatskog političkog života pa i predstavnici oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je državni praznik za sve Hrvate, za sve hrvatske političare, ne samo za nas iz hrvatske Vlade, nego i za predstavnike SDP-a i drugih stranaka. Žalostan sam što oporba nema hrabrosti i zrelosti doći na ovakav događaj," poručio je Kovač.

On je istaknuo kako je "Oluja" veličanstvena pobjeda hrvatske vojske, policije i naroda

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo