NAPUSTILA NAS JE OMILJENA HRVATSKA GLUMICA: / U 68. godini preminula je Vera Zima

Image
Foto: Pixsell

Pamtit će se kroz svoje brojne uloge u kazalištu, filmu i televiziji

8.11.2020.
9:35
Pixsell
VOYO logo

Hrvatska kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima umrla je u subotu u Zagrebu u 68. godini života. Vera Zima rođena je u Metkoviću 21. ožujka 1953. godine. Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1978. Nastupala je u Teatru u gostima, Satiričkom kazalištu Kerempuh te, između ostalog, u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Posebno se istaknula u Teatru &TD u "Baladama Petrice Kerempuha" Miroslava Krleže u adaptaciji Rade Šerbedžije (1976.), lutkarsko-glumačkoj postavi "Hamleta" u režiji Zlatka Boureka (1982.) te u "Krčmarici" Petera Turrinija (1986.) u adaptaciji predloška Carla Goldonija. Također je redovito nastupala u lutkarskom kazalištu i sinkronizirala animirane filmove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na filmu je debitirala ulogom u "Mećavi" (1977.), a potom nastupala je i u manjim i sporednim ulogama. Tako je nastupila u u filmu "Oprosti za kung fu" (2004.), za što je nagrađena nagradom "Zlatna arena" te u filmovima "Novinar" (1979.), "Blagajnica hoće ići na more" (2000.) i "Duga mračna noć" (2004.).

Tipski je glumila obične, svakidašnje, tople i prikriveno snažne žene (majke, kućanice, susjede, tetke i bake), a široku prepoznatljivost stekla je takvim televizijskim ulogama, posebno u sitcom-serijama "Luda kuća" (2005.–2009.) i "Odmori se, zaslužio si" (2006.–2013.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradom "Vladimir Nazor" za životno djelo nagrađena je 2019. godine. Mnogi su je voljeli zbog njenog vedrog osmijeha i pogleda, a posebno će se pamtiti i kroz ulogu Ruže Kosmički u seriji "Odmori se, zaslužio si".

Rođena je u Metkoviću 1953. godine, a do 18. godine živjela je u Pločama. Otac joj je bio slovačkog podrijetla te je i ona sama izvrsno govorila slovački jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Akademiji dramskih umjetnosti Vera Zima diplomirala je 1976. godine, a iduće godine ostvarila je zapaženu ulogu u filmu "Mećava" Antuna Vrdoljaka, u kojem je glumila uz Ivu Gregurevića, Vinka Kraljevića, Slobodana Perovića i Fabijana Šovagovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo